Förutom att öppningstala vid mötet för G77-länderna och Kina hann Kubas president Miguel Díaz-Canel även besöka den kubanska paviljongen vid FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai. I paviljongen presenterade den kubanska delegationen flera av landets åtgärder för att möta hotet från klimatförändringar.
Ett område som presidenten visade särskilt intresse var den internationella allians för cirkulär och motståndskraftig sockerrörsindustri med låga koldioxidutsläpp som Kuba tagit initiativ till. Alliansen lanserades med en internationell workshop i Havanna i november med deltagare från flera länder med stor sockerrörsproduktion, utöver Kuba bland annat Brasilien, Colombia, Mexiko, Argentina, Sydafrika och Tyskland, samt FN.
Deltagarna enades om att främja internationellt samarbete och investeringar för att förbättra kunskapsutbytet och tillämpningen av teknologier för att minska koldioxidutsläpp och öka kolbindning inom sockerrörsindustrin. Målet är att involvera industrin, jordbruksproducenterna, forskare, myndigheter i att ta fram riktlinjer och dela kunskap och erfarenheter för att gynna hållbar produktion, minskad klimatpåverkan och biologisk mångfald.
Alliansen betonar betydelsen av jordbruket för livsmedelssäkerhet och hållbar utveckling samtidigt som den erkänner behovet av att minska jordbrukets bidrag till växthusutsläpp.
Díaz-Canel tog även del av en presentation av projektet för att skydda provinsen Havannas kustsamhällen och deras mer än 700 000 innevånare mot klimatförändringarnas effekter. Havannas kuststräcka är viktig för Kubas turistindustri, skeppsnäring och har stora kulturella, historiska och ekologiska värden. Samtidigt är det ett område som är starkt hotat av stigande havsnivåer och extremväder. Programmet, som fått namnet AdaptHabana, startades 2022 och genomförs i samarbete med FN:s gröna klimatfond. Syftet är att identifiera hot och risker och skapa proaktiva lösningar.
En viktig åtgärd har varit att underlätta kommunikationen mellan å ena sidan forskare och å andra sidan lokala institutioner, beslutsfattare och vanliga kubanska medborgare och att sprida kunskapen om hur klimatförändringar kommer påverka människors vardag.
”Mänsklighetens rätt till existens måste vara huvudmotivationen för våra diskussioner” sammanfattade president Díaz-Canel sitt budskap vid toppmötet.