Kubanskt Covid-19 vaccin: kubanernas dröm och USA:s mardröm

Arbetet med det kubanska vaccinet fortskrider planenligt

Kubanskt Covid-19 vaccin: kubanernas dröm och USA:s mardröm

Det vaccin mot Covid-19 som Kuba nu testar är en dröm för Kubas folk som kommer att bli realitet när det är klart att användas om de kliniska försöken, som är klara i januari 2021, är lyckade.

I uttalanden till pressen har chefen Vicente Vérez för det berömda kubanska Finlay Institute IFV, och ansvarig för vaccinprojektet, konstaterat att vaccinet inte kommer att vara det första i världen, men det kommer att täcka behovet hos hela landets befolkning. Han sa också att vaccinet Soberana 01 (Suveränitet 01) hittills är det enda mot Covid-19 i Latinamerika och Karibien och att det är en dröm för hans landsmän.

Medicinen som hindrar coronaviruset och utvecklas av IFV, är inne i fas ett av kliniska tester på människor, efter att ha visat positiva resultat i det förkliniska stadiet. Den förta gruppen på 20 personer, mellan 19 och 59 år gamla, vaccinerades för en vecka sedan för att utvärdera medicinens verkan och säkerhet. Enligt forskarna är alla försökspersoner vid god hälsa. Enda nackdelen var lite smärta vid injektionsstället, en vanlig sidoeffekt för alla vacciner.

Efter fas ett går man vidare till fas två 11 september, med en grupp på 676 frivilliga, inklusive 40 från första skedet. Forskningen, i vilken alla faser bör vara avslutade i januari 2021 och tillgänglig för befolkningen i februari, är en av ett 30-tal potentiella vacciner som fått auktorisation av WHO för försök på människor.

Under en allt striktare och alltmer omfattande blockad som Kuba påtvingas av USA, genomför IFV fyra vaccinprojekt för att hitta ett specifikt vaccin mot sjukdomen som för närvarande plågar hela världen. De erfarna och välrenommerade kubanska vetenskapsmännen arbetar intensivt med den professionalism som kännetecknar dem i arbetet för att definitivt göra slut på pandemin som dödar så många. Dessutom arbetar de för ett slut på den ekonomiska-, kommersiella- och finansiella belägring som Washington fortsätter att skärpa mot Kuba, trots den internationella situationen som uppkommit genom Covid-19.

Självklart är Soberana 01 en dröm för kubaner och många länder som kommer att kunna använda medicinen. Men för USA och dess härskare är det en mardröm eftersom den innebär ett bakslag i deras aggressiva blockadpolitik som vill förhindra varje kubansk framgång.

Resumen Latinoamericano 200831

Soberana 01: the Dream of the Cubans and the Nightmare of Others

Soberana 01: the Dream of the Cubans and the Nightmare of Others

 

Internationella organisationer engagerade i kubanskt Covid-vaccin

I onsdags hade experter från Kubas Finlay Vaccin Institut ett virtuellt möte med ansvariga på Pan American Health Organization PAHO och World Health Organization WHO för att rapportera om statusen på Kubas Covid-19 vaccin, Soberana 01. Det rapporterar OnCuba News. På mötet deltog också representanter från Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), en internationell stiftelse som arbetar med att utveckla vacciner.

Soberana 01 befinner sig för närvarande i första fasen av kliniska försök. Fas 2 börjar 11 september då 676 frivilliga ska testa vaccinet. Dr. Sonia Pérez Rodriguez, chefsansvarig för de kliniska testerna, förklarade att vaccinet består av två doser: en första dos och därefter en andra som ges 28 dagar efter den första. Kuba har meddelat att man har infrastrukturen som behövs för att producera vaccin som täcker behovet hos hela landets befolkning på drygt 11 miljoner invånare och också för export.

Center for Democracy in the Americas 200904

Cuba presents its COVID-19 vaccine to international health authorities

Cuba presents its COVID-19 vaccine to international health authorities

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72