Extremhögern vill sabotera valen i Venezuela. Sverige stöder den.

Den Sverigestödda högeroppositionen i aktion. Fotot från 2017.

Extremhögern planerar sabotage mot valen i Venezuela

Om några månader, 6 december, är det parlamentsval i Venezuela. Det förra parlamentsvalet var 6 december 2015 och oppositionen vann tack vare att två miljoner Chavistaväljare/ regeringsanhängare beslutade sig för att stanna hemma och inte rösta.

Men idag är läget ett annat och de som stöder Chávez politik är mer enade efter att ha tagit itu med ett otal av politiska, ekonomiska och militära försök från USA-imperialismen och deras lokala agenter att störta den folkvalda regeringen. Attacker som intensifierats sedan Juan Guaido utropade sig själv till president i november 2019.

På grund av att oppositionen förmodligen förlorar i de kommande valen, planerar den mest extrema delen av oppositionen, som bildar det sk G4 med partierna Voluntad Popular och Leopoldo López, Primero Justicia och Henrique Capriles, Acción Democrática och Un Nuevo Tiempo, att med USA:s stöd bojkotta valprocessen och istället återuppta de våldsamma gatumobiliseringarna.

Colombianska källor, med tillgång till funktionärer i USA:s regering och ledare i den venezolanska oppositionen, fick kännedom om ett videokonferensmöte med deltagare från USA:s UD och dess ”virtuella” ambassad för Venezuela i Bogota (Venezuelan Affairs Unit, VAU) och flera deltagare från G4-partierna med Leopoldo López i spetsen. På mötet finslipades planerna och aktionerna för att sabotera valen i december.

Vi uppmärksammar att Juan Guaido inte var med på detta möte. Det verkar därför som att USA:s stöd håller på att växla över till någon som har lång erfarenhet av att använda våld, som ledaren för Voluntad Popular, Leopoldo López. På mötet ville López att alla deltagande partier rekryterar 100 000 frivilliga med syftet att mobilisera dem innan och under valet för att täcka upp alla vallokaler i landet.

Källan till de läckta uppgifterna, som var med på mötet, avslöjade att Lopez framförde att de frivilliga skulle kunna manipulera och dokumentera verkliga och påstådda oegentligheter under valprocessen. Han nämnde PSUV;s (regeringspartiets) utnyttjande av allmänna resurser. Andra mål är att visa på lågt valdeltagande, visa på överträdelser från de som genomför valen, på ett avgörande sätt delta i att minska valdeltagandet och, viktigast, genomföra protest- och olydnadsaktioner för att minska röstdeltagandet hos de som stöder regeringen och de delar av oppositionen som vill ha dialog och deltar i valen. Högt valdeltagande skulle göra att valen framstår som legitima, vilket det gäller att förhindra.

Partierna i G4 tänker bojkotta valprocessen. Deras syfte är att visa att problemen, som skapas genom deras egna aktioner, så att de därefter kan övertyga det internationella samfundet att valen var odemokratiska. Utmaningen är att övertyga motståndarna till Chavismen i klokheten i en strategi som inte kommer att ge dem några platser i parlamentet om man bojkottar valet.

Ledarna för G4-partierna gick längre än Lopez. De föreslog en mer ambitiös plan med 200 000 frivilliga som skulle ge dem möjlighet att ha 25 aktivister vid varje vallokal. Ett förslag var att använda en databas på frivilliga som deltog i den misslyckade ”humanitära-hjälp”-operationen mot Venezuela som utgick från Colombia i februari 2019.

Richa Bhala vid USA:s enhet för kontraspionage mot Venezuela och vice-konsul vid USA:s ambassad i Islamabad, Pakistan, hyllade förslaget och insisterade på att bredda basen för oppositionens plattform. Rafael Foley, chef för USA:s ”virtuella ambassad” för Venezuela i Colombia, tog tillfället i akt att trycka på att G4 ska övergå från en mer eller mindre organiserad opposition till en struktur av motstånd och civil olydnad som omfattar mer än de fyra oppositionspartierna. Det verkar enligt samma källor som att det inom kort kommer en uppmaning från G4 för att försöka få med nya krafter till en plattform för oppositionen.

Det verkar också som att bojkottstrategin sammanförs med en som syftar till våld. Dessutom att Guaido-effekten lämnas därhän eftersom det visat sig vara en bluff som enbart medförde att Chavistaanhängarna enades. Den nya oppositionsplattformen syftar till att föra samman de traditionella politiska partierna, med sina motsättningar och egna ambitioner. Det enda de hittills lyckats ena sig kring är hatet mot Chavismen och deras lydnad till USA.

6 december är markerat i deras almanackor och de kommer att ta nya steg i försöken att besegra Chavismen. Vad som än händer i valen i USA, och även om Trump förlorar, så kommer samma intressen som fick Obama att deklarera Venezuela som ett hot mot USA:s nationella säkerhet att vara kvar vid makten. 2021 kommer ett nytt kapitel i den Bolivarianska- och Chavistarevolutionen att börja. Men också fortsätta med försvaret av oljan och det nationella oberoendet.

Resumen Latinoamericano, North America bureau, Katu Arkonada, La Jornada. 200831

EXTREME RIGHT IN VENEZUELA SEEKS TO SABOTAGE THE ELECTION

Sverige stöder de allra mest reaktionära grupperna i Venezuelas opposition

Presidentkandidaten två gånger för den venezolanska oppositionen Henrique Capriles uppmanar till deltagande i parlamentsvalet den 6 december. Capriles menar att den självutnämnde ”president” Guaidós plan för att störta Maduro har misslyckats och att Guaido saknar alternativ. Splittringen inom oppositionen är ett faktum. Redan har en del av oppositionen beslutat att delta i valet. Och nu har en viktig och kanske avgörande del som tidigare varit tveksam, beslutat sig att vara med. Guaidó och den högerradikala oppositionen [vägledd och finansierad av USA] är alltmer isolerad i sin strategi med att försöka störta Maduro med valbojkott och en militär intervention.

När hemmafronten fokuserar på parlamentsvalet har det s k ”internationella samfundet” inte så lätt att svälja de nya, och mer försonliga, vindarna i Venezuela. USA och EU kan inte fatta hur oppositionen kunde misslyckas med ett guldläge att störta president Nicolas Maduro. Det är surt för USA och EU att tvingas ändra sin konfrontativa linje.

USA:s Elliot Abrams har i dagarna sagt att en militär intervention, som förordas av den högerradikala Maria Corina Machado, är en magisk (som i den magiska realismen) plan B. Senatorn Marco Rubio menar att en militär intervention skulle kunna hjälpa Trump att vinna valet i oktober.

I EU finns två fronter, en ledd av EU:s utrikesminister Josep Borrell, som inte vill tappa inflytande i Venezuela och jobbar bakom kulisserna för att oppositionen ska vara med i valet och släppa USA:s konfrontativa linje. Han ska ha varit inblandad i de senaste förhandlingarna som resulterat i benådningar. Den andra är den mer hårda linjen som Sverige har anslutit sig till. De blockerar alla initiativ till förhandlingar och vägrar att överhuvudtaget se parlamentsvalet som en början till en lösning till krisen.

NordicVene 200903

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72