Kongressledamot ställer USA:s president, Latinamerikas överklass och alla cyniska diktaturkramare mot väggen

OAS´generalsekreterare Almagro bekämpar vänsterregeringar medan han döljer högerns brott. "Här händer inget. Nu pratar vi om Venezuela istället". Almagro är USA trogen.

Till och med i USA:s kongress konstateras att OAS ljuger om Bolivia

Ordföranden i Representanthusets Människorättskommitté, Janice ”Jan” Schakowsky, hävdar att president Trump och De Amerikanska Staternas Organisation OAS har en allians ”som verkar samverka för något ondskefullt”. Det skedde i lördags i den digitala publikationen The Hill.

I en analys i dagstidningen ber Schakowsky kongressen att undersöka manipulationen av data som OAS gjorde efter det senaste valet i Bolivia, vilket resulterade i en statskupp. Enligt representanten är Trump negativ till multilaterala organisationer. Han är också negativ till FN och till globala avtal om klimatet och också Världshandelsorganisationen WTO.

Men det finns en organisation som hans administration starkt slutit upp kring: OAS”.

Organisationen skickar team som valobservatörer till regeringar som önskar ärliga och oberoende experter för att övervaka valen. Dessa team brukar återspegla och försvara dessa principer. Men i vissa fall har den fallit undan för politiska påtryckningar.

Det skedde vid valen 2000 och 2011 i Haiti, och mer nyligen spelade OAS en destruktiv roll i Bolivia efter valen 20 oktober 2019, säger Schakowsky.

Dagen efter valet i Bolivia började OAS sprida en falsk historia i vilken presidenten Evo Morales och hans parti MAS ”manipulerade” eller ”rövade” valen. Detta bidrog till polariseringen, till våld och till en militärkupp. Det har lett till den nuvarande osäkerheten om framtiden för demokratin, kommenterar kongressledamoten.

Schakowsky berömde New York Times som utifrån en ny akademisk studie drar slutsatsen att det påstådda valfusket som OAS gick ut med ”baserade sig på felaktiga data och icke relevant teknisk statistik.” Och:

Den nya akademiska studien sammanfaller med vad den stora majoriteten av experter som analyserat data, inklusive 133 ekonomer och statistiker som skickade ett brev till OAS och inte fått något svar”, underströk hon.

Trots Morales valseger, som var så stor att en andra valomgång inte krävdes, gick OAS´ generalsekreterare Luis Almagro ut och hävdade officiellt att han trodde att det handlade om valfusk. ”Almagro, i sin egen strävan efter att bli omvald som generalsekreterare i OAS, verkar ha fjäskat för högerregeringarna i regionen, inklusive Trump-administrationen. Och faktum är att han fick en ny mandatperiod på fem år i mars”, betonade Schakowsky.

Enligt hennes uppfattning ”bör Kongressen undersöka OAS´ aktioner i Bolivia för att efter att ha visat upp en sådan massiv lögn, hur kan det vara möjligt att Kongressens ledamöter fortsätta att tro på vad OAS säger?”

Det som i praktiken hände var en militärkupp som störtade den förste presidenten från ursprungsbefolkningen i Bolivia i landet med den största procentuella andelen ursprungsbefolkning på västra halvklotet.

Bild från redlineproject.org

Efter kuppen har statens våldsapparat, med löfte om straffrihet från kuppregeringen, genomfört två massakrer och dödat minst 18 personer, de flesta av dem från ursprungsbefolkningen. ”Det är ingen överraskning att Trumpadministrationen har hyllat återgången till en icke-demokratisk regering där ursprungsbefolkningen är marginaliserad och exkluderad. Men USA:s kongress borde inte tolerera detta”, sa Schakowsky.

Cubadebate 200906

Congresista califica de siniestra la alianza entre Trump y la OEA

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).