Colombias knarkkung Alvaro Uribe förbrukad för USA

Uribe får frihetsmedalj av Bush 2009
Alvaro Uribe och George W Bush 2009. Foto: Chris Greenberg (Vita huset), Wikimedia Commons

USA: Colombias knarkkung Alvaro Uribe förbrukad

USA inleder nu steg för steg avpolletteringen av sin främste allierade i Latinamerika eftersom Colombias förre president Alvaro Uribe anses ha bränt sina sista kort.

Enligt desklassificerade dokument påstår sig USA:s underrättelsetjänst nu ha bevis för att Alvaro Uribe ska ha tillhört Pablo Escobars Medellinkartell (”Nr. 82”), något som varit närmast en ”Paramilitärens Gudfader”. Kartellen anses ansvarig för att ha haft ihjäl fler än 150 000 civila colombianer sedan 1990-talet, enligt det colombianska åklagarämbetet.

Uppgifterna presenterades i dag av National Security Archive, (NSA), som är en fristående organisation i USA som sedan decennier verkat för att offentliggöra tidigare hemliga dokument som samlats in av organ som CIA och liknande. Enligt NSA har misstankarna från USA:s regering intensifierats sedan 2004 om att Uribe har haft, eller har, direkta kanaler till de paramilitära dödsskvadronerna, AUC.

I DE NU PUBLICERADE DOKUMENTEN finns en bilaga som bekräftar att Peter Rodman, vid tidpunkten en hög tjänsteman på USA:s Försvarsdepartement (Pentagon), försökte få försvarsministern Donald Rumsfelds uppmärksamhet på att ”det är nästan helt säkert” att Uribe hade förbindelser med AUC.

Enligt NSA är det nu ”offentliggjorda dokumentet från högsta ort, Försvarsdepartementet, det främsta beviset på Uribes förbindelser med paramilitärerna”.

Dokumenten, som släpptes den 31 augusti, inkluderar dessutom protokollsanteckningar av Rumsfeld, Försvarsdepartementets egen underrättelsetjänst, korrespondens från USA-ambassaden i Bogota, ett presidentdirektiv, en rapport från CIA angående den colombianska arméns tentakler och förbindelser med paramilitären, samt annat värdefullt informativt material.

NSA:s publicering innehåller till och med dokument från tiden i början av 1990-talet då Uribe var borgmästare i Pablo Escobars Medellin och sedermera länsguvernör i länet Antioquia, med Medellin som centrum.

En desklassificerad rapport från USA:s militära underrättelsetjänst binder Uribe till Medellinkartellen och i synnerhet med Pablo Escobar. Enligt NSA har USA-regeringarna inte varit obekanta med sin främste allierades gärning i Sydamerika. Tvärtom, menar NSA. Men så länge Uribe tjänade Washington var hans kriminella bakgrund ”av mindre intresse”, menar NSA.

I OKTOBER 2010 ÖVERLÄMNADE URIBE i egenskap av avgående president sju militärbaser till Pentagon och USA:s Militära Sydkommando. USA förvandlade dessa sju militärbaser till baser med ett stort antal krigsplan riktade direkt mot grannlandet Venezuela, med undantag av den svenskbyggda marinbasen i Bahia Malaga på stillahavskusten.

NSA-rapporten markerar även ett annat intressant tema som handlar om när Uribe utsåg general Rito Alejo del Rio Rojas som en av sina främsta militära rådgivare. Duon hade redan på 1990-talet samarbetat intimt i allians med de paramilitära dödsskvadronerna. Uribe var då guvernör för länet Antioquia och Rito Alejo var arméns ”starke man” i bananregionen Urabá, som ingår i länet Antioquia.

Rito Alejo kom att kallas för ”El Pacificador de Urabá”, en militär som Uribe påstod hade ”pacificerat” bananregionen där fackföreningarna var starka men där paramilitären hade sin vagga och slaktade tusentals bananarbetare och bönder.

Av folkrörelserna, fackföreningar och bondeorganisationer kallades Rito Alejo därför för ”Urabas blodbesudlade bödel”, ansvarig för morden på över tusen (1 000) ledande kommunister och fängslandet av de flesta kommunistiska borgmästare i en region där Kommunistpartiet PCC kontrollerade sju av de elva kommunerna. Alliansen mellan armén och paramilitären var ingen hemlighet. Vid vägspärrarna patrullerade de gemensamt och utbytte underrättelseinformation.

JUST NU SITTER URIBE i en bekväm ”husarrest” på sitt lantställe Uberrime i länet Cordoba och förfogar över 1 500 hektar, anklagad av Högsta Domstolen för en rad brott och samarbete med paramilitären.

Uppenbart är att Uribe av USA börjar anses vara mer en politisk barlast än ett politiskt intresse.

Osökt leder tankarna till president Dwight Eisenhowers utrikesminister John Foster Dulles´ bevingade ord: ”USA har inga vänner. Det har bara intressen”!

Och i en sådan situation är det inte alls otänkbart att USA anser att Uribe nu är förbrukad och förpassar honom till historiens sophög. Det har, som bekant, hänt förut. [Nu heter Colombias president Ivan Duque. En trogen lärjunge till sin läromästare Alvaro Uribe. Massakrerna fortsätter, människorättsövergreppen fortsätter, straffriheten fortsätter. Tystnaden från OAS och det internationella samfundet är öronbedövande]

Cables diplomáticos de EEUU vinculan a Uribe con el narcotráfico

FBI: Correos de Clinton revelan vínculo de Uribe con paramilitares

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).