Religionsfrihet i Kuba?

Medan kyrkorna i såväl USA som Kuba hävdar att det råder religionsfrihet i Kuba, är USA-administrationen av annan uppfattning. 

Är religiösa förföljda i Kuba?

”En internationell rapport fördömer den kubanska regimen för brott mot religionsfriheten”, läser vi i USA-kontrollerade medier. I en ”internationell rapport” som är föga ”internationell”, då den skrivits av USA:s ”Kommission för Religionsfrihet”, dvs. Trumpregeringen. Rapporten inkluderar Kuba på en speciell ”Övervakningslista” över länder som enligt USA bryter mot religionsfriheten.

Och vad har de lyckats få ihop? Några vittnesmål från några påstådda ”pastorer” och medlemmar i de av USA finansierade sekterna på ön. Det vanliga upplägget med uppgjorda lögner som ska tjäna för att rättfärdiga Washingtons sanktioner.

USA:s Kyrkliga Nationella Råd, som samlar 38 olika kyrkor med 40 miljoner anhängare, betecknar rapporten som fruktansvärd och horribel.

I en kommuniké från det nämnda Kyrkorådet i USA och dess motsvarighet i Kuba, som består av 50 kristna kyrkor med olika trosriktningar, nekar till påståendet om brist på religionsfrihet i Kuba. De kräver dessutom ett slut på blockaden mot Kuba och de framhåller Kubas internationella medicinska solidaritet som ett föredöme.

Också andra religiösa ledare uttryckte sin ilska över rapporten. Den förre vicepresidenten för Kyrkorådet i Sydafrika, Michael Lapsley framhåller att religionsfriheten i Kuba är garanterad i ”fem olika paragrafer i landets grundlag”. Och han påminner om att under senare år har den Kubanska Bibelkommissionen delat ut nästan 900 000 biblar. Biblarna kommer från olika länder, men inte från USA, just på grund av blockaden.

Precis som pressfrihet, HBTQ-rättigheter och facklig frihet är religionsfrihet en av de många områden som står under medieattack från USA:s regering. Något som Washington satsar miljontals dollar på. I juni deklarerade Trump att USA satsar 50 miljoner dollar ytterligare till religiösa grupper i en rad länder för att dessa ska fördöma sina regeringar, t.ex. den i Havanna. Och som av en händelse finns alla dessa religiösa grupper i länder som är motståndare till USA:s politik.

Inget nytt: Vita Huset investerar varje år, genom USAID och NED, minst 20 miljoner dollar för inblandning i Kubas inre angelägenheter. Några grupper får pengar för att samla in uppgifter om påstådd ”religiös förföljelse”, andra för att hålla igång webbsidor och medier. Sedan kan de presentera en ”religiös mekaniker” som lagrar stöldgods som ”offer för regimens grymhet”. Eller beskriva gripandet av chefen för en sekt som bryter mot karantänen under pandemin som ”hot” mot en fredlig kristen präst. Eller förvandla förbudet mot kepsar med religiöst budskap i skolan som ”mobbning av en judisk familj.”

Det hela är en fars som byggs upp med massor, massor av pengar. Ännu en i den långa och ökända listan av den kubanska kontrarevolutionen i tjänst hos USA-regeringen.

Cubainformacion 200908 (med källhänvisningar i originalet)

Religión en Cuba: el círculo de las denuncias subvencionadas

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72