PAHO: Kubas Covidvaccin kommer att gynna hela Latinamerika

PAHO: Kubas Covidvaccin kommer att gynna hela Latinamerika

Pan American Health Organization (PAHO), Världshälsoorganisationen WHO:s regionala avdelning för de Amerikanska kontinenterna, understryker att det kubanska vaccinet Soberana 01 kan gynna folken i Latinamerika när de kubanska vetenskapsmännen har utvecklat det klart.

Vid ett virtuellt möte mellan cheferna på det kubanska Finlay Vaccine Institute och experter från PAHO nämndes denna möjlighet som del av det internationella samarbete som Kuba kan erbjuda genom allmän tillgång för latinamerikaner till vaccinet mot coronaviruset.

Jose Montoya, PAHOs representant i Kuba, bekräftade för nyhetsbyrån TeleSur att hans organisation kommer att införskaffa vaccinet för att göra det tillgängligt för andra länder. Han uttryckte också sin förhoppning att en sådan medicin så snart som möjligt ska ha klarat alla prov och rigorösa tester.

24 augusti började de kubanska forskarna kliniska försök med vaccinet på människor. 3 september fick ytterligare en grupp personer vaccinet. Försökspersonerna är mellan 19 och 80 år. 11 september påbörjas nästa fas av proven med en större grupp försökspersoner. Undersökningen avslutas i januari 2021.

Kuba är det enda land i Latinamerika som fått auktorisation att genomföra kliniska test av ett egenutvecklat vaccin. Detta teknologiska framsteg är konsekvensen av årtionden av forskning i förebyggande medicin och massimmunisering. Det är också resultatet av en biofarmaceutisk industri med kapacitet att konkurrera med de multinationella företagen.

I Kuba kommer alla medborgare att ha gratis tillgång till vaccinet genom landets fria hälsovårdssystem.

Telesur 200909

Cuba’s COVID-19 Vaccine to Benefit Latin America, PAHO Says

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72