Kubaresan blev en livsförändrande upplevelse

Chicagostudenter Kubaresa
VÄNTAR PÅ OK FRÅN ARTIKELFÖRFATTAREN

En US-amerikansk student berättar om en omvälvande studieresa till Kuba:

Kubaresan blev en livsförändrande upplevelse

Under vårlovet reste jag till Kuba tillsammans med en grupp på 20 personer från University of Detroit Mercy 1. Upplevelsen förändrade mitt liv.

Kuba, ett land med en unik historia och blandning av komplexitet och skönhet, är olikt någon plats jag hade varit på tidigare. Även om jag då och då njöt av en äkta kubansk mojito, var den här resan inte någon stereotyp semester. Under mina 10 dagar utomlands upplevde jag saker som är svåra att sätta ord på.

Jag visste att den här resan skulle bli speciell, men jag förstod inte hur förrän jag var hemma igen. Mina tankar om gästfrihet, konsumism, uppfinningsrikedom, stolthet och gemenskap utmanades och förändrades genom nya perspektiv.

Ändå lämnade jag Kuba med en varm känsla i hjärtat. Jag välkomnades med öppna armar av det kubanska folket. Jag fick kontakt med både mina kamrater och lokalbefolkningen på ett sätt som jag inte hade kunnat föreställa mig.

Före vår avresa gick var och en av oss (resenärerna) SPA3990, en kurs som gav bakgrundskunskaper om Kubas historia, kultur och ekonomi. Kursen fungerade som en pedagogisk grund och illustrerade de tidpunkter som formade det komplicerade förhållandet mellan USA och Kuba och bröt ner alla missuppfattningar som jag tidigare hade haft.

När jag växte upp hörde jag bara negativa saker om Kuba – åsikter som jag nu förstår är långt ifrån verkligheten. En missuppfattning jag hade var att kubanerna inte skulle vara särskilt vänliga eller villiga att prata med mig – en ung USA-student med många frågor. Jag trodde att kubanerna på grund av det komplicerade förhållandet mellan USA och Kuba skulle hysa mycket agg mot US-amerikanerna – och jag skulle inte klandra dem.

I motsats till mina förväntningar träffade jag så många underbara, omtänksamma och pratsamma människor under min tid att jag blev glatt överraskad men också besviken på mig själv för att ha haft så fel. Från vår charmiga reseledare Osmin till att äta middag med en gästvänlig kubansk familj bestående av flera generationer i ett kvarter utanför Havanna, är det de mänskliga kontakter jag fick under resans gång som har fastnat mest hos mig.

Att höra hur de ser på familj, vänner och dejting speglade verkligheten där hemma. Det visade mig hur universellt livet är för människor på Kuba och i USA.

Ändå var de stora skillnaderna i bekvämlighet synliga i jordbruket, affärer och resurser. Efter några dagar kom en hotande skugga av skuldkänslor och obehag över mig.

Wi-Fi på Kuba är till exempel svårt att få tag på. Under vår resa köpte vi Wi-Fi-kort som inte var tillförlitliga och knappt fungerade. Vi slappnade visserligen av när vi kunde koppla bort de US-amerikanska problemen, men att leva utan tillgång till internet kan skapa allvarliga kommunikationsproblem – särskilt då många kubaner använder WhatsApp för att prata med anhöriga utomlands.

Andra svårigheter som jag aldrig hade tänkt på, som strömavbrott i hela staden eller att få tag på nödvändigt byggmaterial, blev uppenbara. Jag insåg att kubaner som behöver bygga till sitt hus inte bara kan köra till närmaste Home Depot för att köpa plywood. Istället måste de hitta resurser i naturen eller handla med andra för att få fram de förnödenheter som behövs. Dessa förhållanden förvärras av USAs långvariga embargo mot Kuba.

År 2024 är det kubanska embargot 66 år gammalt 2.  Trots dess betydelse förbigår vår utbildning i USA den förlamande inverkan som embargot har haft på kubanerna. Eftersom det är en karibisk ö är Kuba geografiskt isolerat från många handelspartner. Att få till handel med USA skulle avsevärt kunna förbättra levnadsvillkoren för kubanerna och skapa möjligheter till bekvämlighet genom ekonomisk expansion.

Trots dessa motgångar såg jag en stark livskraft och motståndskraft bland kubanerna. Deras glada humör, som uttrycks genom dans, skratt, musik, konst, färger, kläder, arkitektur, historia, språk, religion, samtal och mycket mer, övervinner de hinder som de har ställts inför.

Det var inspirerande att bevittna den djupa omsorg de har för varandra och de kreativa visioner de förverkligar i sina samhällen.

Jag kommer aldrig att glömma de minnen jag fick under min resa, de gemensamma skratten från studenterna längst bak i bussen under våra långa resor, den fridfulla känslan när man går runt i Havanna under den gyllene timmen, de hjärtvärmande samtalen jag hade med lokalbefolkningen och även att med min rumskamrat och student vid Detroit Mercy, Taspiya Begum, besöka en moské för första gången.

Dessa värdefulla minnen påminner mig om att relationer står i centrum för gemenskap, och det är i gemenskap som förändring börjar. Jag kommer att fortsätta att dela de omvälvande upplevelser jag hade på Kuba med dem som är öppna för att lyssna.

Tack till professor Ann Eskridge, dr Renady Hightower, programdirektör Lara Wasner och till de generösa donatorerna av Dylenski Travel Award, för att ni gjorde denna upplevelse möjlig för mig.

Resan till Kuba förändrade min uppfattning och mitt liv. Jag hoppas kunna besöka Kuba snart igen.

I en anda av solidaritet inbjuder jag andra att göra mig sällskap i kampen mot Kuba-embargot, för att betona vikten av att främja relationer och samarbete mellan våra nationer.

Men embargot är bara hälften av den stress på Kuba som orsakas av USA.

År 2021, under Trump-administrationen, satte USA upp Kuba på listan över stater som sponsrar terrorism, tillsammans med Iran, Syrien och Nordkorea. USA hävdade att dessa länder ständigt stöder internationella terroristhandlingar.

Blockaden eliminerar möjligheten att handla med länder som har kopplingar till USA och tvingar Kuba till ekonomisk underkastelse. En kombination av effekterna av embargot och listan över länder som stöder terrorism har bidragit till att ödelägga Kuba.

För att underteckna uppropet om att ta bort Kuba från listan över stater som sponsrar terrorism, gå till https://www.letcubalive.info/join-the-campaign.

Jenny Raptoplous, The Varsity News 240327 / cv

1) University of Detroit Mercy är ett katolskt universitet i jesuit- och Mercytraditionerna. www.udmercy.edu

2) Den 3 februari 1962 infördes formellt det totala ”embargot” mot handel mellan USA och Kuba genom presidentens exekutiva order 3447. John F. Kennedy utlyser en total blockad mot Kuba från och med den 7 februari 1962, dvs. för 62 år sedan.

OPINION: UDM’s Cuba trip a life-changing experience