Lögnen om ”akustiska attacker” dammas av igen

OBS! Gräshoppan på bilden har inget med de "akustiska attackerna" att göra

”Havannasyndromet” och den gamla lögnen om ”akustiska attacker” dammas av igen

Påstådda ”akustiska attacker” på USA-diplomater i Havanna har tillbakavisats gång på gång av experter i Kuba, Europa, Kanada och USA (Tidskriften Filter uppmärksammade det i ett nummer för några år sedan). Så sent som förra året konstaterade den amerikanska underrättelsemyndigheten ODNI i en rapport att det var ”mycket osannolikt” att syndromet orsakats av utländskt makt. Dessa hjärnspöken blev förevändningen för Trump att kalla hem ambassadpersonal och skärpa blockaden mot Kuba. Nu har de upprepade gångerna dementerade lögnerna dammats av igen! SvT och de stora svenska dagstidningarna har förstås hakat på. 

Nu vevas de ”akustiska attackerna” och ”Havanna-syndromet” på nytt. Det utifrån en ”undersökning” från bland annat Litauen. Även om man denna gång skyller på Putin!

Imperier har byggts på aggression, erövring, dominans och lögner. Från det antika Rom till våra dagar har man använt sig av felaktigheter och intriger för att rättfärdiga krig, besittningar, brytande av allianser och relationer, lönnmord och förödmjukelser.

I Washington finns det experter på dessa lögner och aggressioner. Vissa går så långt som till att bli presidenter. Andra försöker sätta sin prägel från en kongressstol på Capitol Hill.

Kuba är väl bekant med de metoder som den imperialistiska politiska klassen föredrar. Genom lögner och komplotter intervenerade Förenta staterna på Kuba 1898, införde Platt Amendment och sin flottbas i Guantanamo Bay, främjade statskupper, beväpnade Batistas blodiga diktatur och konfronterade den revolution som leddes av Fidel Castro.

Under detta inflytande föddes en väloljad och välfinansierad antikubansk politisk maskin. En av de bästa avkommorna till denna aggressionsapparat är den nuvarande amerikanske senatorn Marco Rubio. Hans allians med Mike Pompeo, tidigare chef för CIA och utrikesdepartementet, är ansvarig för en av de mest smutsiga och skadliga komplotter som uppfunnits mot Kuba.

Den berömda händelsen med ”ljudattackerna” mot USA-tjänstemän i Havanna var den Pandoras ask som ledde till de hårdaste sanktionerna som någon USA-administration infört. Det fanns 243 skärpningar av dem under Trump, och de allra flesta finns kvar under Biden-administrationen och medför enorm skada för det kubanska folket.

För att nå dit var det nödvändigt att skaka om den amerikanska allmänna opinionen, vars majoritet hade välkomnat förändringen av politiken gentemot Kuba – från direkt aggression till förförelse – som genomfördes av Barack Obama under hans andra mandatperiod.

Enligt den spanska dagstidningen El País var det alltså senator Rubio och Mike Pompeo, dåvarande (2017) chef för Central Intelligence Agency, som kokade ihop farsen med ”ljudattackerna”. Det är ingen tillfällighet att de flesta av dem som påstods ha drabbats i Havanna var CIA-tjänstemän och deras familjer.

Från första stund visade myndigheterna, inrikesministeriet och det kubanska forskarsamhället att sådana akustiska attacker var praktiskt och tekniskt omöjliga. Men lögnen fann en plats i USA:s medier och politiska kretsar, och listan över liknande incidenter som rapporterats av imperiets tjänstemän i europeiska huvudstäder och Kina döptes till och med i en kongresslag och av utrikesdepartementet till ”Havannasyndromet”.

I dag har en nästan fem år lång studie från USA:s National Institutes of Health bekräftat vad Mitchell Valdés, generaldirektör för Centrum för neurologisk forskning, och andra ledande kubanska forskare har sagt under en längre tid: det finns inga bevis för sådana märkliga ”onda” attacker som iscensätts i Havanna och som Rubio med flera anser att Kuba borde straffas hårdare för.

En serie avancerade tester utförda av USA:s vetenskapliga institution avslöjade inga trauman eller hjärnskador hos diplomater eller andra offentligt anställda i USA som drabbats av de mystiska hälsoproblemen.

Sofistikerade MR-undersökningar visade inga märkbara skillnader i hjärnvolym eller struktur eller förekomst av vit substans – tecken på trauma eller funktionsnedsättning – mellan hjärnorna hos patienter som drabbats av de så kallade krampanfallen och hjärnorna hos friska offentligt anställda som hade liknande jobb, inklusive några som arbetade på samma ambassad. Det fanns inte heller några avvikelser i kognitiva och andra tester, enligt studien som publicerades i Journal of the American Medical Association.

Även om det inte utesluter någon tillfällig skada som uppstod när symptomen började, sa forskarna att de inte kunde upptäcka långsiktiga indikatorer på trauma eller stroke.

”Det borde ge patienterna lite tröst”, säger en av studiens medförfattare, Louis French, neuropsykolog vid Walter Reed National Military Medical Center, till AP. ”Detta gör att vi kan fokusera på här och nu, på att hjälpa människor att komma tillbaka dit där de behöver vara.”

Studien från US National Institutes of Health ger ingen förklaring till symptomen – som huvudvärk, balansförlust eller svårigheter att tänka eller sova – som först rapporterades på Kuba 2016 och sedan av hundratals US-amerikanska offentliganställda i olika länder. Men det motsäger tidigare rapporter om hjärnskador hos personer som upplevt vad utrikesdepartementet nu kallar ”onormala hälsohändelser”.

Lögner kan inte upprätthållas under en livstid, men de kan upprätthållas, fruktansvärt, så länge som det krävs för att straffa ett folk bortom alla gränser. Marco Rubio, Mike Pompeo och alla de medier, forskare och tjänstemän som kläckte och understödde komplotten mot Kuba har på sina axlar den enorma bördan av att försöka förinta ett helt.

Den nuvarande USA-administrationen har i sin tur det historiska ansvaret att ge trovärdighet åt sina föregångares lögner och mångfaldiga deras hat, genom att upprätthålla blockaden mot Kuba och mångfaldiga de ”regimförändrande” operationer till vilka miljontals dollar från USA:s budget anslås årligen.

Cubadebate 240401 (ZT)

De mentira en mentira se arma la agresión

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72