Kubas ”Henry Reeve-brigad” avslutar uppdraget i Mocambique

Den kubanska hälsobiståndsbrigaden "Henry Reeve" i Mocambique. Foto: Ismael Francisco/ Cubadebate

Efter 48 dagar avslutar Kuba den internationalistiska insatsen i Mocambique efter översvämningarna där.

Efter 48 dagars arbete avslutade den Internationella Kontingenten av Specialistläkare för katastrofer och allvarliga epidemier ”Henry Reeve” sitt XXVIII internationalistiska uppdrag. Det har pågått sedan 29 mars i staden Beira, provinshuvudstad i Sofala i centrala Mocambique, som påverkades allvarligt av den förödande cyklonen Idai, som slog till mot regionen i mitten på mars.

Den kubanska brigaden satte upp sitt fältsjukhus i den tättbefolkade zonen Ponta Gea i Beira, där tusentals personer hade fått allvarliga fysiska och materiella skador efter orkanen.

Två dagar efter att de anlänt tog läkarna emot de första 307 patienterna och fyra dagar senare genomfördes de första kirurgiska operationerna. Efter 48 dagars arbete, enbart med uppehåll på söndagar, hade det kubanska sjukhuset genomfört 22 259 konsultationer och 331 operationer. Dessa siffror är de överlägset högsta bland de åtta sjukhus som sattes upp efter naturkatastrofen. De är till och med högre än de övriga installationernas sammanlagda konsultationer och operationer.

Förutom ovan nämnda arbete genomförde kubanerna 2 500 fortsatta medicinska insatser och fler än 1 800 kompletterande kliniska undersökningar.

Vid avskedsceremonin framhöll provinschefen Raul Manuel Nanlipa den kubanska brigadens insats och värdefulla bidrag under dramatiska omständigheter. De gav inte enbart hjälp till offren för cyklonen, utan utgjorde också ett ovärderligt stöd till hela befolkningen. För sin del sade Kubas ambassadör i Mocambique, Pavel Diaz Hernandez, att Henry Reevebrigadens arbete var den bästa hyllningen från Kuba kunde ge till ”Afrikadagen” och den eviga solidariteten mellan Mocambiques och Kubas folk. Denna nådde sin höjdpunkt 1977 när Fidel Castro besökte Beira. Staden har blivit en symbol för denna vänskap mellan de båda folken.

De kubanska brigadisterna planeras anträda resan till Kuba på fredag. Bakom sig lämnar de en stad och ett land som tog emot dem som bröder och tar adjö av dem som sina framstående söner och döttrar. Ekot av den intensiva dagliga verksamheten på det kubanska fältsjukhuset är det bästa vittnet till ännu ett blad i den altruistiska och internationalistiska storheten av Kubas internationella solidaritet.

Cubainformacion 190531

Luego de 48 días, termina con éxito misión de la brigada médica “Henry Reeve” en Mozambique