Kubas livsmedelsförsörjning hårt drabbad av blockaden

USA:s murbruk i belägringen av Kuba består av lögner

I hela världen hålls manifestationer mot USA:s folkrättsvidriga blockad under helgen 27 – 28 mars. Var med du också! För arrangemang nära dig, kolla Svensk-Kubanskas hemsida under ”På Gång”. Du kan också själv skicka en insändare till lokala media på din ort. Eller skriva på sociala medier. På hemsidan kommer inom kort ett förslag till uttalande/ insändare, som kan anpassas efter behag. 60 års blockad är mer än nog!

 

USA:s blockad slår mot Kubas livsmedelsförsörjning

I torsdags informerade Kubas FNrepresentant Säkerhetsrådet om de skadliga effekterna av USA:s blockad på Kubas livsmedelsförsörjning under pandemin. Enligt Pedro Luis Pedroso står hans land inför enorma utmaningar som påtvingats det av USA:s blockad, en blockad som nu är hårdare än någonsin tidigare.

Som exempel framhöll Pedroso hur blockaden enbart mellan april 2019 och mars 2020 orsakat förluster på 429 miljoner dollar inom livsmedelssektorn. Detta hade kunnat undvikas om Kubas statsägda företag hade haft tillgång till USA-marknaden utan olagliga restriktioner. Likaså nämnde han att Kuba är utestängt inte bara från banker i USA, utan hela det internationella kreditsystemet. Det på grund av det så kallade ”risk-index”, som gör att banker inte vågar ha kontakter med Kuba i fruktan för repressalier från USA. [Vilket vi gång på gång får erfara också i Sverige].

Inte heller kan Kuba betala andra länder i dollar, vilket är det normala i internationell handel. Det gör Kubas affärer avsevärt dyrare och gör det dessutom svårt att köpa såväl mat som andra varor.

Det kubanska uttalandet skickades till Säkerhetsrådet för en öppen debatt om upprätthållande av internationell fred och stabilitet för livsmedelssäkerhet.

Prensa Latina 210314

Cuba denounced at UN the US blockade impact on food security

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72