Blockaden slår mot Kubas kommunikationer

USA:s cyberinsatsstyrka i Miami. Dess uppgift är riktat mot Kuba för att hacka, sabotera, vilseleda, skapa falska konton, sprida propaganda. Ett av många hinder för Kubas IT-utveckling.

USA:s blockad hindrar Kubas kommunikationer

I hela världen hålls manifestationer mot USA:s folkrättsvidriga blockad under helgen 27 – 28 mars. Var med du också! För arrangemang nära dig, kolla Svensk-Kubanskas hemsida under ”På Gång”. Du kan också själv skicka en insändare till lokala media på din ort. Eller skriva på sociala medier. På hemsidan kommer inom kort ett förslag till uttalande/ insändare, som kan anpassas efter behag. 60 års blockad är mer än nog!

Exempel på vad som ofta möter kubanska användare. Text på skärmen: Google. Ditt konto har stängts. Ditt konto på Google har stängts och kan inte återställas då det inkräktar på exportlagarna. Om du har några frågor rekommenderar vi att du anlitar tjänster hos en advokat. 

USA:s blockad är det största hindret för ett bättre flöde av information, tillgång till internet och IT-teknologi i Kuba.

Enligt utrikesministeriets websida hindrar USA:s politik utvecklingen av IT-sektorn i Kuba genom att göra uppkoppling dyrare, ställa villkor för tillgång till olika plattformar och teknologi och genom att stimulera användningen av digitala verktyg för att försöka undergräva Kubas politiska och sociala system.

Websidan gav exempel på blockadens verkningar. Till exempel att det kubanska teleföretaget ETECSA inte tillåts göra direktuppkopplingar med internationella operatörer. Det då de viktigaste noderna är lokaliserade i USA. Det tvingar Kuba att ha uppkopplingar med noder i Storbritannien, Jamaica och Venezuela. Enbart detta medför ökade kostnader på mer än 10 miljoner dollar om året.

Ett annat exempel på blockadens konsekvenser är de hinder som Kubas representanter möter när de ska delta i virtuella möten i FN. Det beror på att USA begränsar Kubas tillgång till flera av de plattformar som används för detta, som Zoom och Microsoft Teams.  

Prensa Latina 210317

US blockade hinders communications in Cuba

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72