Kubas medicinska brigader provocerar USA

Henry Reeve till Azerbajdzjan
Foto: Omara García Mederos /ACN

Kubas medicinska brigader provocerar USA

Trumps högerregim har gjort det oerhörda och försöker tillintetgöra den solidaritet och humanitära hjälp som tusentals kubanska läkare bidrar med till dussintals länder. Washington, med sina ständiga utpressningar och blockad mot Kuba i sex årtionden, försöker nu stoppa Kubas insatser vars medicinbrigader arbetar så framgångsrikt i många delar av världen för att lindra effekterna av katastrofer som drabbar människor som är i desperat behov av denna hjälp. Det har varit efter jordbävningar, översvämningar, orkaner, epidemier eller, som nu, coronavirus.

I flera år har blockaden förstärkts mot Havanna och kombineras nu med ansträngningar att hindra Kubas internationella arbete. Washington har, i samarbete med högerregimer som Bolsonaro i Brasilien, en ihållande förtalskampanj mot de vitrockade hälsovårdsarbetarna. Dessa kommer med liv och hälsa istället för blockad, krig och död. De senare är Washingtons bidrag till världen.

I november tillbakavisade Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez lögnerna inför FN:s Generalförsamlings 74:e session. Dessa lögner ”är verkligen löjliga anklagelser om slaveri, trafficking och avsaknad av professionalism, riktade mot Kubas medicinska samarbets-ansträngningar som gynnat 70 länder fram tills idag”, sa han.

Det är svårt att förneka att Kuba har en oklanderlig meritlista av internationell solidaritet, baserad på principen att dela det man har, inte det man har över. Med stort ädelmod, professionalism och självuppoffring har fler än 400 000 kubanska biståndsarbetare fullgjort uppdrag i 164 länder. Där har de räddat tusentals liv. Dessutom, och som en del av revolutionens humanitära anda, har 35 700 personer från 138 länder utbildats i Kuba helt gratis.

Officiell statistik från Hälsovårdsministeriet visar att under närmare 60 års arbete har de kubanska hälsovårdsarbetarna genomfört 1,9 miljarder (!) patientbesök. I genomsnitt 5 miljoner i månaden. De har utfört 14 miljoner operationer, 4 miljoner förlossningar och har räddat 8,3 miljoner liv.

För närvarande har Kuba nästan 30 000 hälsovårdsarbetare i 65 länder. Efter utbrottet av coronapandemin hade 18 länder redan kubansk hälsovårdspersonal på plats och dessa länder bad då om ett ökat antal av dessa ”mänskliga resurser”. Ytterligare sex länder bad, och fick, kubanska hälsovårdsbrigader för första gången.

Den senaste aggressiva åtgärden för att hindra Kubas humanitära arbete är en föreslagen lag i USA som ska straffa länder som ingått kontrakt med Kuba. Förevändningen är att det handlar om människohandel. Bakom det föraktliga lagförslaget står senatorerna Scott, Marco-Rubio och Ted Cruz. Alla tre tillhör ultrahögern och är svurna fiender till den kubanska revolutionen. De är också mottagare av tusentals dollar från National Rifle Association.

Det dekadenta imperiet, som fortfarande försöker påtvinga världen sina diktat, har vidtagit en föraktlig kampanj mot hälsobrigaderna. Många länder har redan uttryckt sitt missnöje med detta lagförslag. Det kommer att leda till ännu ett nederlag för USA, precis som vid den senaste FN-omröstningen om blockaden, i vilken 189 länder röstade mot USA:s blockad.

Det är uppenbart att Kubas medicinska brigader stör en känslig nerv hos den nordamerikanska regimen när USA kan iaktta hur kubanerna gör sitt föredömliga arbete som gynnar ett stort antal människor i Afrika, Asien, Mellanöstern, Europa och Latinamerika.

Resumen Latinoamericano 200623

For Washington, the Cuban Medical Missions Really Hit a Nerve

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72

For Washington, the Cuban Medical Missions Really Hit a Nerve