Kubas ungdomar får inte komma till tals i Bryssel

Kubanska ungdomar har mycket att berätta på forumet i Bryssel

Kubas ungdomar har mycket att berätta och bidra med här på Europeiska unionens (EU)-Latinamerika och Karibiens forum för civilsamhället, trots de begränsningar som införts, sade idag delegaten Grettel Gómez.

I samband med evenemanget i Bryssel om ungdomar, civilsamhället och lokala myndigheter, påpekade Grettel Gómez, representant för Universitetsstudenternas Federation (FEU), att hon med sitt deltagande vill förklara hur verkligheten ser ut på Kuba och vilka effekterna av USAs blockad är på landets ungdomar.

Men i detta forum, som organiseras av européerna, finner vi begränsningar och vi får inte delta som talare, utan bara genom att ställa frågor, förklarade hon.

I samband med det tredje toppmötet 17–18 juli mellan EU och Gemenskapen för Latinamerika och Karibien (CELAC), inbjöds till dagens och morgondagens möte tillägnat civilsamhället, även om det ifrågasattes och klagades på att det inte var resultatet av ett något samförstånd regionerna emellan.

Så som man utformat detta forum, som ska debattera sammanhållning, social ojämlikhet, utbildning, hälsa, kultur, genus, ungdomar, mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar ekonomi, är det inte möjligt för delegater från Kuba och andra länder att ge sitt bidrag.

Kubanska ungdomar vill här tala om vår verklighet, som präglas av USAs ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad, och som påverkar våra studier och vår framtid, insisterade Grettel Gómez.

Gómez underströk att det kubanska civilsamhället inte utvecklas under normala förhållanden, eftersom det påverkas av en mer än 60-årig blockad, plus 243 åtgärder som infördes av Donald Trumps administration (2017–2021) för att intensifiera den ekonomiska kvävningen av ön, en fientlighet som upprätthålls av hans efterträdare i Vita huset, Joseph Biden.

Yasiel Betancourt Clavijo, Prensa Latina 230713 / cv

Juventud cubana con mucho que decir en foro de Bruselas

Video (på spanska) https://www.facebook.com/watch/?v=295385969614918