Kuppmakare i Bolivia dömda till fängelse

Jeanine Añez förs till Miraflores kvinnofängelse. Foto: Twitter/ @Vinncent teleSUR

Kuppmakare dömd till 10 år

I Bolivia dömdes Jeanine Añez i fredags till tio års fängelse för att ha agerat i strid med landets konstitution och utnämnt sig själv till president 2019 efter statskuppen mot Evo Morales.

Domstolen i La Paz dömde den självutnämnda presidenten enhälligt. Hon vidhöll att hon var oskyldig och hävdade: 

”Jag gjorde det som måste göras och åtog mig presidentskapet…Jag känner mig mycket stolt och skulle göra det igen om jag fick tillfälle”, sa Añez som varit häktad sedan mars 2021.

 

Likaså dömdes efter domstolsförhandlingar tidigare sex militärer och poliser för handlingar i samband med kuppen 2019.

Den tidigare chefen för polisen, Yuri Calderón och den tidigare chefen för de väpnade styrkorna, Williams Kaliman, dömdes till tio års fängelse. Tidigare ÖB, Flavio Gustavo Arce, till två års fängelse. Tidigare arméchefen Pastor Mendieta till tre år och tidigare generalinspektören för Bolivias högsta kommando Jorge Fernández till fyra år.

”Den fega bolivianska armén: Överlämnade Che Guevara till CIA. Överlämnade kusten till Chile. Överlämnade ditt land till USA.”

Inrikesminister Eduardo de Castillo sa att ”idag skapades historia. Jeanine Añez dömdes till tio år för statskuppen 2019 och för sin självutnämning i strid med reglerna som anger den legala successionsordningen i landet.” Och justitieminister Iván Lima försäkrade att ”en avgörande fas i processen för att återställa demokratin har fullbordats.”

Cubadebate 220611

Sentencian a expresidenta de facto de Bolivia, Jeanine Áñez, a diez años de prisión

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)