Korallrev återställs i Kuba

Återställande av korallrev

Kuba är ett snorklarnas och sportdykarnas paradis. Dykplatserna är många och bra. Fiskrikedomen är stor. Kubas korallrev hör till de friskaste och bäst skyddade i världen. Insatser görs också för att återställa rev där dessa är skadade. Nedan en artikel från nyhetsbyrån Reuters om arbete vid hamninloppet till staden Matanzas.

En grupp kubanska dykinstruktörer som arbetar med knapp budget och strandfynd har startat ett småskaligt projekt för att odla koraller och återplantera dem för att återställa en del av Kubas korallrev.

Luis Muiño, 44, en av projektledarna, växte upp som fiskare i närheten. Han säger att hans älskade rev utanför mynningen till hamnen i Matanzas på Kubas nordkust, sakta försämrats och fiskfångsterna minskat under närmare 30 år. ”Det är otroligt med förlusten av koraller de senaste 30 åren”, säger Muiño till nyhetsbyrån Reuters. ”Vår dröm är att återplantera de delar av revet som förlorat sina koraller.”

För att göra det möjligt tog Muiño tillsammans med andra dykinstruktörer och skolbarn i området på sig snorkel och dykutrustning för tre år sedan och började samla in fragment av koraller på havsbotten som spridits där efter kraftiga stormar.

Med stöd från Kubas Nationalakvarium, det kubanska miljöprogrammet Ecovalor, internet och en förkärlek för improvisation började gruppen hänga fragmenten på grenarna av undervattens”träd” gjord av gamla VVS-rör i plast. Korallbitarna, med stöd av fiskelinor hittade på stranden, växte snabbt. Därefter ”återplanteras” de på korallrevet, fästa med spikar i klippan. De flesta överlever och växer tillräckligt för att återställa delar av revet på mellan 60 och 80 meter.

Michel Soto, 47, en annan i gruppen säger att ”det är ett projekt som tar tid”, men att projektet överträffat förväntningarna trots bristen på verktyg och finansiering som är så typiskt för Kuba. ”Allt är svårt, men vi kämpar på och vi gör framsteg.”

Liksom många korallrev i världen så är också Kubas hotade av växlande vattentemperaturer, invasiva arter, föroreningar och överfiske. Världen har redan förlorat mellan 30 och 50 procent av korallreven enligt U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Karine Guillevic, en fransk dykare som för första gången besöker Kuba, säger att reven är bättre i Kuba än de hon sett på andra dykställen i världen, inklusive i Afrika. ”Korallerna behöver skydd”, sa hon efter två dykningar nära Varadero. ”Det är fint att se att Kuba tar hand om vad de har och att påverkan fortfarande inte är stor på grund av turism.”

Muiño säger att ett friskt rev och lyckliga turister är hans verkliga belöning. ”Vi gör detta för att vi älskar revet. Jag har haft privilegiet att hjälpa kunder från hela världen. En del av dem hade aldrig förr sett havet och det är tillfredsställande att se deras lyckliga ansikten.”

Reuters 220504

Cubans grow corals, restore ailing barrier reef on shoestring budget

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72