Obrador: ”Varför så nervösa för några kubanska läkare?”

Fattigdomen på landsbygden är stor i Mexiko. I dessa områden vill inga mexikanska läkare arbeta. Foto: cuartoscuro

Obrador: ”Varför så nervösa för några kubanska läkare?”

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, AMLO, frågade idag sina motståndare varför de är så nervösa för de kubanska läkare som hyrts in för att arbeta i Mexiko. Han gjorde det i samband med en fråga ifall läkarna anlänt till landet.

Vid presskonferensen från Nationalpalatset sa en journalist att det på sociala nätverk talades om att läkarna redan fanns i Ciudad de Mexiko och att de inkvarterats på hotell. Presidenten ironiserade över att temat om de kubanska läkarna var väldigt trendigt.

Strax därefter frågade han varför det finns så mycket nervositet kring detta och han anklagade vissa för att hitta på och ljuga. Obrador pekade ut de som tror sig vara Mexikos herrar. 

De som är emot regeringen och försvarar privat hälsovård försöker exploatera temat om läkarna. De motsätter sig nya lagar som ger mexikaner rätt till gratis hälsovård, sjukhusvård och medicin. Något som inte accepteras av de stora läkemedelsföretagen, eller de som gynnas av andras plågor, som Obrador uttryckte det.

I spetsen för kampanjen mot de kubanska läkarna står partierna Acción Nacional, Revolucionario Institucional y Revolucionario Democrático. Dessa driver propaganda tillsammans med företagare som Claudio X. Denne betalas av USA via USAID, vilket fördömdes av presidenten.

För att avslöja lögnerna från dessa partier som motsätter sig kontrakt med Kuba har hälsovårdsministern Jorge Alcocer lett en undersökning. Denna visar att Mexiko har ett kroniskt underskott på 13 765 specialister och ett enormt stort antal allmänpraktiserande läkare. Det finns områden i landet som helt saknar läkare; såväl allmänpraktiserande som barn- och hjärtläkare.  

Ett erbjudande för alla mexikanska läkare som vill besätta dessa fler än 13 000 tjänster har utlysts. De erbjöds höga löner och förmåner för att de ska lockas till de lediga tjänsterna. Men bara lite över 4 000 har svarat över huvud taget och de vill enbart arbeta i storstäderna, inte på landsbygden där bristen är störst. Det saknas alltså fortfarande 9 275 tjänster till vilken ingen mexikansk läkare vill söka då det handlar om tjänster på landsbygden och bland ursprungsbefolkningen, meddelar Hälsovårdsministeriet.

Men svårigheten att rekrytera gäller också städer med färre än 200 000 invånare, som Taxco, Guerrero, Boca del Rio, Veracrus, Cuautla, Morelos och Zacatecas enligt generaldirektören för Mexikanska Socialförsäkringsinstitutet Zoé Robeldo.

Cubainformacion 220602

López Obrador: ¿Por qué tanto nerviosismo con los médicos cubanos?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)