Den gemensamma nämnaren mellan skjutningar i USA och blockaden mot Kuba

Foto: Ggreidcao / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Den gemensamma nämnaren mellan skjutningar i USA och blockaden mot Kuba

Hittills i år har det varit 254 massiva skjutningar i USA. Nyligen dödades 19 barn och två lärare i en lågstadieskola i Texas. Och i ett snabbköp i Buffalo, New York, mördade en rasist tio svarta. Kan du föreställa dig hur detta skulle återgetts i media om så bara ett liknande fall skulle inträffat i Kuba?

Även om det kan förvåna så finns det något gemensamt mellan Kuba och skjutningarna i USA. Det då de som hindrar lagar för vapenkontroll och för detta mottar stora donationer (mutor) från National Rifle Association är de kuba-amerikanska senatorerna från ultrahögern Ted Cruz och Marco Rubio. Det är samma senatorer som ständigt tar initiativ till alla åtgärder som ekonomiskt stryper Kuba.

Kvävning och sanktioner är något som knappast nämns av medierna när de framhåller bristerna på ön. USA är en supermakt tack vare dess plundring av andra länder, men i landets köpcentra saknas mjölk till småbarn. Det på grund av att Abbot, ett företag som har monopol på den marknaden, har stängt en anläggning för tillverkning av mjölken. Det efter att två bäbisar dött på grund av förorening i produkterna. Får vi läsa att orsaken och den skyldiga till detta är kapitalismen?

2021 var året med hittills det högsta antalet döda på grund av överdoser av droger i USA; fler än 100 000. Säger medierna att det är ”systemets” fel?

I mars nåddes en milstolpe i den fackliga kampen i USA. De anställda på ett lager för Amazon övervann sin rädsla för repressalier och skapade den första fackföreningen i företaget. För några dagar sedan svarade ett annat stort företag, Starbucks, på ett liknande försök i New York, genom att stänga stället.

Låt oss prata om tortyr. Psykologen James E Mitchell, en deltagare i de så kallade programmen för ”förbättrade förhör” som CIA driver. Det handlar om tortyr i CIA:s hemliga fängelser. Mitchell anklagade nyligen Gina Haspel, chef för CIA under Trump, för att ha deltagit vid flera tillfällen av ”waterboarding”, skendränkning, alltså simulerad dränkning av fångar. Men medierna fortsätter att peka sitt anklagande finger mot…Kuba.

Israels armé har dödat tiotals journalister. I maj sköts de palestinska journalisterna Ghufran Warasne och Shireen Abu Aqleh, radiokorrespondent för en lokal station respektive korrespondent för Al Jazeera. Vid begravningen av den senare attackerades de som bar kistan av israelisk polis och arresterade till och med en av dem.  För några dagar sedan invigdes en konstutställning i Gaza med den vältaliga titeln ”Jag är 22 år och jag har förlorat 22 personer” av den unge palestinske målaren Zainab Al-Kulak som i maj 2021 förlorade 22 personer i sin familj, inklusive sin mor och tre bröder, i ett israeliskt bombanfall. Den offensiven varade i elva dagar och dödade 261 personer varav 67 barn. Inget som upprör de internationella medierna i väst eller framkallar sanktioner.

Sanktioner som tillämpas mot Ryssland inom alla områden. För några dagar sedan ställde UEFA in matchen mellan Israel och Ryssland i Nationsligan och gav segern till Israel. Har man kunnat läsa någon ledarartikel som fördömer denna cynism och detta hyckleri?

Fler mord på journalister: I Kuba? Nej, i Chile. Journalisten Francisca Sandoval dog två veckor efter att hon skottskadats vid 1:a maj demonstrationer i sitt lands huvudstad.

Den stora spanska dagstidningen El Pais har en bilaga, ”Framtidens Planet”, om miljö. I den stod det nyligen om ”det som de rika borde göra för att hjälpa världen” och där kan vi läsa att ”för att göra slut på fattigdomen i världen och bromsa klimatförändringarna borde den rikaste 1 procenten betala mycket, men de kan inte göra det själva.” Klart vi borde hjälpa dem. T.ex. Bill Gates. Märkligt, men det är Bill Gates som äger sektionen ”Framtidens Planet” som ingår i den ”progressiva” tidningen El Pais.

Och för att avsluta: Det har rönt stor uppmärksamhet och hyllningar att Englands drottning suttit 70 år på tronen. Hon har vunnit val vart …år? Låt oss nu inte vara så knussliga med demokratin!

Cubainformacion 220613 (Nedkortat. Med utförliga källhänvisningar i originalet)

Tiroteos en EEUU y bloqueo a Cuba: ¿mismos responsables?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72