Latinamerikanyheter i våra fria och demokratiska media

De bolagsägda medierna manipulerar sanningen

Latinamerikanyheter i våra fria och demokratiska media

Fotografen Nicole Kramm blev blind på ett öga efter att det skjutits sönder av en karabinjär i Santiago de Chile. Det är samma reporter som för ett år sedan kördes på av ett militärfordon vid gränsen mot Colombia. Det var några soldater som deserterade från Venezuelas armé som rammade henne. Medierna behandlade dessa desertörer som hjältar. Medan man i år, liksom förra året, helt glömde bort den drabbade journalisten.

Den argentinska informationsportalen Infobae hade rubriken ”Syriska terrorister från Al Quaida tränger in i Colombia från Venezuela.” De allvarliga anklagelserna kommer från den venezolanska oppositionspolitikern Julio Borges som säger om Venezuelas president Maduro att ”han har blivit den störste skyddaren och främjaren av internationell terrorism”. Något märkligt kan tyckas eftersom de påstådda terroristerna hade colombianska pass som de fått av colombianska myndigheter och president Ivan Duque.

I Colombia har det senaste året 250 sociala ledare mördats. Hittills i år mördas sociala ledare i en takt om en om dagen. Sedan fredsavtalet mellan regeringen och gerillan skrevs under har 173 tidigare gerillasoldater mördats. Inget som rör de internationella medierna. Ingen skandal där inte.

I en direkt kränkning av de Olympiska reglerna har Kanadas regering förbjudit deltagande i Gran Premio de Montreal av den venezolanska fäkterskan Alejandra Benitez. Hon kan därmed inte delta i de Olympiska spelen i Tokyo i sommar. På liknande sätt har Kubas baseball-landslag nekats visum till USA. De kan då inte vara med i den Karibiska Ligan, som spelas i Puerto Rico. Det är så stormakterna utövar fair-play. Dessa händelser nämns överhuvudtaget inte i våra media.

På befallning av Vita Huset har YouTube, Instagram och Facebook censurerat inlägg till stöd för den mördade iranske generalen Qasem Soleimani. YouTube, Instagram och Facebook har raderat konton från de iranska kanalerna Press TV och Hispan TV. Det har tystats ner av den västerländska pressen. Inte heller har det gjort sak av skandalen att minst 50 kongressledamöter i USA har aktier i vapenindustrin som efter attacken mot Iran tjänade flera miljoner dollar på de stigande aktiekurserna. Så fungerar demokratin.

Medierna pratar om ”övergångsregering” i Bolivia för att rentvätta statskuppen. En regering som stängt ner nyhetskanalerna TeleSur och RT, liksom 53 lokalradiostationer, samt fängslat åtskilliga journalister som anklagas för uppvigling. Den internationella pressen tiger och samtycker.

Om den venezolanske kongressledamoten hade varit fransk eller USA-medborgare, skulle han ha blivit dömd för uppvigling, uppror, kupp, stöld, korruption och bestickning. I USA hade han förmodligen dömts till döden och i Frankrike till livstid. Men i Venezuela tränger han med våld in i parlamentet, kräver sanktioner mot sitt eget land, lägger beslag på statlig egendom och får 654 miljoner dollar av Vita Huset för att störta president Maduro. Allt under massiv mediebevakning, kameror och reportrar som applåderar det fräckaste, märkligaste och den mest misslyckade operation i USA:s smutsiga krig mot Venezuela. Det har gått ett år sedan USA skickade in honom på scenen. Vi får se hur länge till de kan använda sig av nickedockan Guaidó.

Cubainformacion 20200206 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

La muerte del muñeco Guaidó y otras censuras