Lugnt i Bolivia. Fler gripanden är att vänta.

Luis Arce på ett tidigare möte med facket. Foto: Comunicacion Presidencial

Läget normalt i Bolivia efter kuppförsöket – mycket återstår

Bolivias president Luis Arce Catacora sade i sin beskrivning av utvecklingen efter torsdagens kuppförsök att allt har återgått till det normala. Presidenten framhöll stödet från det bolivianska folket, som gav förtroende och energi för att lösa situationen, och sade att ”vi har fått en rapport från vår försvarsminister om att allt är under kontroll”. ”De nya befälhavarna för armén, flygvapnet och flottan har tillträtt och normaliteten har återställts”, sade han.

Bolivias presidentsekretariat: ”Låt oss sluta leden för att skydda demokratin”.

Vid samma tillfälle sade Luis Arce att ”vi vill informera befolkningen om att allt har återgått till det normala. Vi måste ta igen förlorad tid, vidta alla åtgärder, alla försiktighetsåtgärder; inom armén och de väpnade styrkorna håller allt på att lugna ner sig och återgå till det normala.” 

”Detta har återverkningar på den ekonomiska aktiviteten, vilket är det viktigaste, det viktigaste för vår befolkning är ekonomin och vi arbetar för den”.

Luis Arce sade också att ”våra ministrar har informerat oss om försöket till statskupp som ägde rum i onsdags. För oss, för mig, är den information som når oss i grund och botten vid middagstid när vi var med kamraterna i Bolivianska arbetares fackliga centralorganisation, och mitt under träffen fick vi ett brådskande meddelande från vår försvarsminister som ville kommunicera med oss”, berättade den bolivianska ledaren. 

Där delgav försvarsministern oss ”sin oro över att arméchefen Juan José Zúñiga inte svarade på de samtal som ringdes till honom, och att militära enheter var på väg mot La Paz och att det inte fanns några instruktioner om att dessa motoriserade enheter och militär personal som rörde sig hade något tillstånd”.

På samma sätt rapporterade Luis Arce att försvarsministern Edmundo Novillo ringde Juan José Zúñiga och frågade vad som pågick, och att denne hävdade att ”han inte visste vad som hände och att han skulle undersöka saken”.

”Ni känner redan till vår försvarsministers försök att kommunicera med honom. De var i kontakt med överbefälhavaren för militärkommandot; de fick inte heller någon kontakt eller svar från de tre styrkecheferna,” [Armén, flottan, flygvapnet] sade Arce.

”När jag anlände till Casa Grande meddelade jag David Choquehuanca att vi skulle träffas för att bedöma situationen. Vi var här och kommunicerade med vår försvarsminister. Vi började utvärdera situationen och hörde sirenerna”. Vi blev medvetna om kuppförsöket. Vi gav instruktioner om att informera befolkningen. Murillotorget höll på att tas över av militären”.

”General Zúñiga sa att han inte tänkte lyda mina order eller instruktioner. Han agerade på egen hand. Han lydde inte och bröt mot landets konstitution”, sade president Arce. ”Han intog en position för att försöka rättfärdiga sig själv när han greps. Han hänvisade till att han hade fått en instruktion. Jag gav honom då en instruktion här, inför de övriga befälhavarna, om att dra sig tillbaka, och han följde aldrig den instruktionen.” 

”Tyvärr för honom”, sade presidenten, ”är jag inte en politiker som kommer att vinna popularitet med folkets blod på mina händer. Vi har kommit för att försvara det bolivianska folket som givit sitt blod för att försvara demokratin”, sade han.

Luis Arce på mötet med facket. Foto: Comunicacion PresidencialPresident Arce uppgav att 14 personer skadats under kuppförsöket, varav flera genomgick operation, men påpekade samtidigt att mycket återstår att utreda. Inte bara om de som utförde utan även de som planerade statskuppen.

”Den militära underrättelsetjänsten arbetade för arméchefen Zuñiga. Och de vidarebefordrade inte information till försvarsministeriet, och ännu mindre till statschefen”, sade Arce och pekade på att underrättelsetjänsten inte informerade honom eller försvarsministern, vilket är ”anledningen till att vi har fler än 17 frihetsberövade”.

”Information doldes”. ”Inte bara militär personal var inblandad, utan även pensionerade medlemmar av de väpnade styrkorna och civil personal, och det är vad vi vill utreda”.

Den bolivianska statschefen rapporterade också att han ringt den tidigare presidenten Evo Morales. Vi kan ha meningsskiljaktigheter”, sade Arce. ”Det var tydligt att de var ute efter mig och sedan efter honom. Vi är partners. Jag var tvungen att varna honom för att vidta sina försiktighetsåtgärder. Det var ett samtal på några sekunder”, berättade han.

Telesur 240627 (ZT)

Presidente de Bolivia: todo ha vuelto a la normalidad