Kuba om Julian Assange

USA, har med hjälp av Sverige och Storbritannien, orkestrerat förföljelsen av den fria och obekväma journalistiken. Julian Assange är ett av offren. Edward Snowden och Chelsea Manning är andra bland många fler.

Kuba och Latinamerika om Julian Assange

Republiken Kubas utrikesminister, Bruno Rodríguez Parrilla, skrev på X:

”Julian Assanges frihet kommer att göra oss alla friare. Det är en seger för sanningen mot orättvisan hos dem som trakasserade honom, låste in honom och isolerade honom i en trång cell för att han vågade ’sätta imperiet på de anklagades bänk’, som Fidel uttryckte det. Det enorma och globaliserade folkliga trycket har burit frukt. Den kampen och det långa motstånd har lämnat oss ett värdefullt arv.”

Vi påminner också om vad USA:s utrikesminister, Hillary Clinton, sa om Assange: ”Kan vi inte bara eliminera den här killen med en drönare?” Hillary Clinton, en av arkitekterna bakom statskuppen i Honduras 2009 och kvinnan som gapskrattade belåtet när Libyens ledare Muhammed Kadaffi bestialiskt mördats i en NATO-operation, representerar kanske något mer än annat USA och dess politiska skikt. 

Läs också vänsterregeringarna i samarbetsorganisationen ALBA:s ståndpunkt [I ALBA ingår bland andra Venezuela, Nicaragua, Kuba, Bolivia och flera ö-stater i Karibien]: https://svensk-kubanska.se/uttalande-av-alba-movimientos-frihet-at-assange-lenin-moreno-ar-ansvarig/?hilite=Assange

Också Mexiko och Brasilien har, förutom ALBA-länderna, uttryckt starkt stöd för Assange. Medan Västeuropa, lydiga som regeringarna är, tigit still. Eller värre ändå; som Sverige och Storbritannien, medverkat till brottet och kränkningen av Julian Assange.