Luis Arce har tillträtt som president i Bolivia!

Bolivias president och vice-president. Landet har återgått till demokrati! En stor framgång för folken.

Luis Arce har tillträtt som president i Bolivia!

Vid en högtidlig ceremoni i Nationalförsamlingen tillträdde Luis Arce, idag söndag 8 november, som Bolivias president och David Choquehuanca som vicepresident. Detta var en historisk dag med demokratins återinförande ett år efter statskuppen.

Arce tillträdde formellt sin post som president genom att svära eden inför Nationalförsamlingen, medan han mottog presidentbandet och medaljen från vicepresidenten, som samtidigt övertog talmanskapet i Nationalförsamlingen.

Vid ceremonin deltog internationella ledare, valda politiker, representanter för Nationalförsamlingen med flera. Samtidigt var det anmärkningsvärt att den självutnämnda kuppresidenten Jeanine Añez var frånvarande. Tillträdandet av Arce, som var finansminister under den förra året störtade Evo Morales, markerar återgången av makten till MAS, Rörelsen för Socialism, efter statskuppen förra november.

Med vid ceremonin var spanske kungen Felipe VI, presidenterna från Argentina, Colombia och Paraguay, liksom representanter från andra länder i Amerika, Europa och Asien.

I närheten av Plaza Murillo, där regeringspalatset och Nationalförsamlingen finns, vaktade tusentals anhängare till MAS. De hade kommit till La Paz från olika provinser och regioner under de senaste dagarna för att vara närvarande vid ceremonin. Människorna paraderade förbi på torget efter den officiella akten.

Några timmar tidigare hade Arce skrivit på sociala medier att han vill förbättra relationen med USA efter valet av Biden. De diplomatiska förbindelserna mellan länderna bröts 2008 när Bolivia utvisade USA:s ambassadör [för inblandning i ett kuppförsök mot Evo Morales].

”Med en ny regering strävar vi efter bättre relationer som omvandlas till våra folks välfärd”, skrev Arce på sitt Twitterkonto. Han passade också på att skriva att ”I Bolivia börjar en ny tid.”

”Heder och ära till folkets hjältar som återvunnit demokratin”, sa Arce som inledning på sitt installationstal.

Han sa också: ”Den nuvarande regeringen lämnar efter sig en ekonomi med så dåliga siffror som Bolivia inte sett ens under UDP-regeringen på 1980-talet. Arbetslösheten, fattigdomen och ojämlikheten har ökat…Idag ber jag er om fem år av tålamod och tolerans. Den avgående regeringen utövade illegitimt maktutövning och sådde död, rädsla och diskriminering, som brutaliserade rasismen och utnyttjade pandemin för att hålla sig kvar vid makten.”

Telesur 201108 (nedkortat)

Luis Arce toma posesión como presidente de Bolivia

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72