Ny kubansk läkarkontingent på väg

Henry Reeve till Azerbajdzjan
Foto: Omara García Mederos /ACN

Franska parlamentariker stöder kravet på Nobelpris 2021 till de kubanska läkarna

12:e oktober framförde ordföranden i vänskapsföreningen Frankrike-Kuba, Francois Lambert, officiellt ansökan om att Nobelkommittén i Oslo ska tilldela de kubanska hälsovårdsbrigaderna Henry Reeve Nobels Fredspris. Han gjorde det som representant för alla de som skrivit under kravet, inklusive flera franska ledamöter i Nationalförsamlingen,

Cubainformacion

Kubanska läkare till Azerbajdzjan

En ny kubansk läkarbrigad från Henry Reeve, bestående av 120 hälsovårdsarbetare, reser till Azerbajdzjan för att hjälpa till i kampen mot Covid-19 pandemin i Kaukasus.

Vid en enkel avskedsceremoni deltog vice hälsovårdsministern Marcia Cobas och fackföreningsledaren Santiago Badia Gonzalez.

Dr. Rolando Montero, chef för brigaden, försäkrade det hedrande i arbetet efter arvet från José Martí och Fidel Castro. Han framhöll att värdigheten inte är till salu, lika lite som man kan köpslå om Kuba. Han syftade på att medan USA smutskastar det humanitära i det medicinska samarbetet, så räddar Kuba liv utan att ta hänsyn till patienternas sociala bakgrund eller status.

De flesta i brigaden som nu rest iväg har minst fem års erfarenhet. 48 är specialistläkare. 60 av dem är sjuksköterskor och de övriga läkare.

Aliot Fernandez Valle, anestesiolog sedan 17 år, sa att uppdraget gjorde honom stolt, en utmaning som han hittills inte kunnat anta på grund av sitt arbete som chef för barnsjukhuset William Soler i Havanna. Han förklarade att specialisterna kommer att delta i kirurgi och behandling av allvarligt och kritiskt sjuka patienter på intensivvårdsavdelningar.

För sin del sa intensivsjuksköterskan Leidysbet Lopez Cantero, som tidigare i arbetet i Andorra mot Covid-19, att hennes tidigare erfarenheter kan hjälpa hennes kamrater och nämnde stödet från familj och vänner när hon nu ännu en gång ska behandla sjukdomen utanför Kuba.

Fidel Castro grundade 2005 den internationalistiska Henry Reevebrigaden. Sedan dess har dess medlemmar utfört tjänster till hundratusentals patienter runt om i världen, särskilt vid akuta hälsovårdskriser.

Cubainformacion 201106

Brigada médica del contigente Henry Reeve parte hacia Azerbaiyán

 [Sedan Covid-19 pandemin bröt ut har Kuba skickat 52 brigader från Henry Reeve som arbetat i 39 länder. Idag är fortfarande 43 i verksamhet i 33 länder. Drygt 2 500 kubanska hälsovårdsexperter har deltagit och behandlat 615 000 patienter. De har räddat uppskattningsvis 14 000 liv].

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72