Lula fördömer folkmordet på barn. Kuba kräver en rättvis lösning. Israel motarbetar FN.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har väckt israelisk vrede genom att peka på Israels långvariga ockupation. Foto: Creative Commons

Lula fördömer folkmordet på barn. Kuba kräver en rättvis lösning. Israel motarbetar FN.

Kuba uppmanar till en lösning på konflikten Israel-Palestina efter att USA lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd. Kuba kritiserade Israels flygangrepp mot Gaza i starka ordalag. Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez uppmanar till ett omedelbart återupptagande av Generalförsamlingens 10:e session för att prioritera ett upphörande av våldet, en vapenvila och för att akut få in humanitär hjälp till Gaza. Rodriguez uttryckte oro över USA:s omfattande användning av sitt veto i FN:s säkerhetsråd, särskilt mot ett resolutionsförslag från Brasilien. Kubas utrikesminister belyste den stora motsättningen i Säkerhetsrådets behandling och dess vilja att stödja maktutövande i vissa situationer, men inte när det gäller Israel.

I tisdags fördömde Kubas president Diaz-Canel Israels flygattack mot sjukhuset Al Ahli i Gaza och krävde ett slut på ”de flagranta kränkningarna av internationell humanitär rätt”. Kuba fortsätter att förespråka en tvåstatslösning med gränser som de var 1967 och med Östra Jerusalem som den palestinska statens huvudstad.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva förklarade i onsdags att ”det som händer i Mellanöstern är mycket allvarligt: det är inte ett krig utan ett folkmord på barn.”

Vid ett tal i huvudstaden Brasilia förklarade Lula att: ”det handlar inte om vem som har rätt och vem som har fel, vem som sköt först. Problemet är att det handlar inte om ett krig. Det är ett folkmord som redan dödat närmare 2 000 barn som inte har något med konflikten att göra, men som är dess offer.”

Han tillade att: ”jag kan ärligt talat inte förstå hur mänskliga varelser kan vara i stånd till krigshandlingar när man vet att resultatet är döden för oskyldiga.”

Israel nekar inresetillstånd för FN-tjänstemän till området efter att FN-chefen kritiserat Israel. Sioniststaten kräver en ursäkt och Antonio Guterres avgång. Israel säger sig vilja ”ge FN en läxa”.

Cubadebate 231025 (nedkortat ZT)

Israel prepara una invasión terrestre a Gaza: Netanyahu se niega a dar detalles

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72