Maduro överlevde mordförsöket, men journalistiken gjorde det inte

I detta fall är det exemplet The Guardian. El Pais, CNN, DN, SvD, SvT, SR osv. är inte ett dugg bättre. Snarare tvärtom.

Exemplet The Guardian

Förra lördagen skakades Venezuela av ett mordförsök mot president Maduro i samband med ett offentligt arrangenmang. Vid attentatsförsöket användes drönare lastade med sprängmedel. Efterhand som mer och mer detaljer kommer fram, så går bevakningen från de stora medierna åt precis andra hållet:  den ene efter den andre har försökt slå tvivel om händelserna och använder ord som ”skenbar” eller ”påstådd”. De fokuserar på regeringen och antyder att den använder den ”påstådda” händelsen för att öka förtrycket. I slutänden är det svårt att skilja mediebevakningens bild från uttalanden från John Bolton, en av Trumps mest aggressive rådgivare.

Även om det finns massor av exempel på oärlig rapportering så väljer vi att fokusera på brittiska The Guardian, som har en påstådd progressiv touch. En snabb sökning på Guardians rubriker med ”mordförsök” visar att en insinuation som ”påstådd”aldrig normalt används. Oavsett om det är Frankrikes förre president Chirac, Guineas president eller till och med Saddam Husseins vice; ingen av mordförsöken på dessa har påståtts vara bluff iscensatt för att ha en förevändning för att slå ner missnöje. En sådan oärlighet är av media tydligen reserverat för Venezuela.

Det här är Guardians öppningsparagraf: ”Venezuelas opposition varnar för att president Maduro kan tänkas att slå ner på den politiska oppositionen efter att han anklagade motståndare för att försöka mörda honom med drönare laddade med sprängmedel i lördags.”

Det är anmärkningsvärt att Venezuelas opposition får huvudrollen i en artikel som beskriver ett mordförsök på Maduro. Det vore som om en rapport om 9/11 skulle inledas med: ”Al Quaida varnar för ökad inblandning av USA i Mellanöstern.” Sedan kommer det vanliga knepet att förminska händelserna genom att skriva: ”Maduro sade”, alltså inte händelserna i sig, utan Maduros uttalande. Då kan all tidigare smutskastning som gjorts under lång tid mot Maduro användas för att minska trovärdigheten i hans uttalande.

Flera videos och vittnesmål, några till och med nämnda av Guardian, bekräftar Venezuelas regerings version av händelserna. Två drönare utrustade med sprängmedel hade som mål scenen där Maduro gav ett tal i samband med Nationalgardets 81-årsjubileum. På scenen fanns också stora delar av den venezolanska statsledningen. En av drönarna kraschade i en närbelägen byggnad tack vare störsändare. Boende bevittnade detta och några av dem filmade också händelsen och därmed dementeras det löjliga påståendet att explosionen orsakades av en gasläcka.

Den andra drönaren detonerade närmare scenen och orsakde sju skadade militärer. Samtidigt skyndade livvakter fram för att täcka Maduro. Trots alla dessa filmade bevis insisterar Guardian på att ”det är fortfarande oklart exakt vad som hände”. Var det kanske så att Maduro, hans fru och alla andra runt dem tittade upp i skyn samtidigt, soldaterna bröt sina formationer, som en del i en oärlig plan för att öka förtrycket? Vi står inför en karibisk version av konspirationsteorier kring 9/11.

Den venezolanska oppositionen, samlad i deras nyskapade Breda Fronten, som uppenbarligen har sina fingrar djupt insyltade överallt i detta, kan räkna med Guardian som megafon för att anklaga regeringen för att den ”gör oansvariga anklagelser utan några bevis” och i förväg fördöma ett förtryck som ännu inte hänt. Bortse då gärna från det faktum att ledare för oppositionen upprepade gånger varit inblandade i våldsamma försök för att störta regeringen. Och, bara några tweets senare så hotade ett av partierna i Breda Fronten, ”Rättvisa Först”, Maduro med handlingar ”som denna eller värre.”

Sedan får vi läsa att ”Ingen har tagit på sig ansvaret för det påstådda mordförsöket”. Det trots att en grupp, Soldados de Franelas, vars medlemmar är okända, hävdade att de låg bakom. De framställde attentatet som en framgång. Senare gjorde de ett uttalande i det s.k. Operation Fenix. Uttalandet lästes upp av den ökände regeringsfientlige journalisten Patricia Poleo i Miami. (Var annars – här har terrorister ett säkert skydd). Uttalandet hävdar att det är de väpnade truppernas ansvar att avlägsna den nuvarande regeringen, vilken bland mycket annat, sägs vara skyldig till att indoktrinera barnen med kommunism!

Guardian fortsätter att hitta andra offer. Alltså inte de som skadades i attentatet. Utan Guardian nämner sex personer som arresterats efter attentatet. Två av dem har enligt tidningen tidigare tagit del i ”gatuprotester”. Enligt inrikesminister Nestor Reverol så hade en av de anhållna varit inblandad i upploppen 2014. Dessa var något mer än ”gatuprotester”. Det handlade om barrikader, våld, åskådare som sköts, halshuggning av motorcyklister (genom vajrar som spänts över gator), att sätta eld och ta livet på personer som de protesterande antog stödde regeringen (för de var svarta). Han hade släppts av regeringen i en, tydligen fåfäng, gest av goodwill. Den andre var eftersökt efter ett anfall på barracker i Paramacay förra året. Vi borde kunna vara överens om att kalla detta för ”gatuprotester” är att tänja väl mycket på sanningen, även för Guardian.

Sedan kommer två stycken fulla av förvrängningar. Den ekonomiska krisen nämns, vilket är helt OK. Men att hänvisa till Internationella Valutafondens förutsägelser är rent nonsens. Sedan får vi läsa att Maduro ”ersatte” Chávez, när sanningen är att han valdes. Vi får läsa att han undertryckte en regeringsfientlig demonstration som resulterade i 100 döda. Nu är faktum att de flesta döda berodde på oppostionens våld. Sedan står det att han negligerade kongressen som leds av oppositionen. Men det nämns inte att kongressen är satt ur funktion eftersom den trotsar domstolsbeslut. Guardian skriver att denna kongress ersattes av en Maduroinstallerad sådan. Men det var val, i vilket fler än åtta miljoner venezolaner röstade, som ersatte den. Och Guardian fortsätter med att den nya är fullproppad med regeringsanhängare – ja, det var val med 6 120 kandidater till de 545 platserna.

Som grädde på moset nämner Guardian förra årets terroristattack som utfördes av Oscar Perez. Denne kapade en helikopter, kastade granater och öppnade eld mot offentliga byggnader fulla med folk. Det är ju obetalbart att Guardian tar upp detta då det vid tiden för detta attentat också lanserades löjliga teorier om att det hela var ett regeringstrick. Perez´ upprepade uppmaningar till en kupp och att han dök upp i regeringsfientliga demonstrationer räcker inte för att Guardian ska förklara att han var en regeringsfientlig terrorist. Oärligheten tar priset när Guardian skriver att ”Perez jagades som ett villebråd och dödades”, när till och med Guardians egen weblänk använder ordet ”eldstrid”. Perez och hans grupp var omringade av säkerhetsstyrkor och det finns videos där Perez uppmanar soldaterna att ansluta sig till hans uppror, medan befälet försökte få honom att ge upp. Perez vägrade och en eldstrid uppstod i vilken två av männen från säkerhetsstyrkorna dödades. Det är kanske inte den bilden man får av texten ”jagades som ett villebråd och dödades.”

Sammanfattningsvis verkar det som USA-imperiet, dess allierade och deras lojala sekreterare i bolagsmedierna försöker spela ett spel i vilket de aldrig kan förlora. De uppmanar ständigt till en kupp mot Venezuelas valda regering. Men när något verkligen händer så är det i stil med att ”USA/Colombia/den venezolanska oppositionen hade inget med kuppen/ mordförsöket att göra, som kanske inte ens har hänt.”

Hade det lyckats, som kuppen 2002 som höll i några dagar, skulle de ha firat ”en seger för friheten”. Eftersom de misslyckades så är det något som diktatorn diktat ihop. Men tillslaget mot oppositionen är verkligt, vilket sedan rättfärdigar att folk vill döda Maduro eller genomföra en kupp. Och så kan det hela börja om igen.

Kuppmakarna från den venezolanska överklassen, deras nordliga herrar och dessas regionala nickedockor genomför då och då terroristaktioner. Ständigt trummas en regeringsfientlig propaganda ut för att stödja och ge täckning för dessa aktioner. Det görs genom västmedias systematiskt ohederliga rapportering om Venezuela.

Ricardo Vaz, Resumen Latinoamericano 180808

http://resumen-english.org/2018/08/venezuela-assassination-attempt-maduro-survives-but-journalism-doesnt/