Maduros nio valsegrar på tio år

Foto: Prensa Presidencial

10 år med Nicolas Maduro som president

Den venezolanske statschefen gjorde gällande att dessa tio år har ”visat styrkan och vägen framåt i en intensiv kamp.”

Venezuelas president, Nicolas Maduro, firade i fredags tionde årsdagen av sin regering tillsammans med folket, där han framhöll deltagandet i en rad kraftmätningar och segrar.

”Jag kan på allvar säga att efter tio år känner jag mig stolt över den kamp som vi fört, stolt över det venezolanska folket och den historia som vi gemensamt skriver och det som vi kommer att skriva”, sa presidenten vid invigningen av utställningen ”Regeringen 2023″ i huvudstaden Caracas.

”Det har varit svårt men vi har stått upp mot alla svårigheter, hur de än sett ut. Vi har tillämpat principen att alltid lita på folkets kraft, som inte fallit till föga och inte gett efter. Folket har svarat på ett heroiskt sätt, med uppoffringar. Det har gällt det vanliga folket, arbetarklassen.”

Maduro försäkrade att de sociala rättigheterna garanteras i största möjliga mån. ”Att ingen ska tvivla på att vi garanterar alla sociala rättigheter som anges i grundlagen, av revolutionen och försvarade av oss. Vi strävar efter mer och bättre.”

Framförandet gjordes i samband med att projektet ”Mission Bostad Venezuela” (GMVV) nu uppnått 4,5 miljoner bostäder då ytterligare 87 bostäder överlämnades till de nya ägarna i stadsdelen Cinco Aguilas Blancas i delstaten Mérida.

”Att bygga 500 000 bostäder varje år, att vidmakthålla systemet med ”missioner”, landets fred och stabilitet, ekonomisk tillväxt, som vi lyckades med förra året och som vi kommer att fortsätta med också i år med en av de snabbaste ökningarna i Latinamerika 2023 med mindre än 10 procent av de inkomster som Venezuela hade 2013, det är en bedrift,” framhöll presidenten.

Telesur 230414

Presidente Maduro celebra junto al pueblo diez años de Gobierno

Maduros nio valsegrar på tio år

Med undantag för parlamentsvalen 2015 har president Maduro lett de Chavistiska partierna i valsegrar vid nio tillfällen, inklusive två presidentval, parlamentsvalen 2020, två regionala val och val till en Konstituerande Församling. Attackerna mot hans mandat har varit konstanta, utan like och irrationella. Maduro är den ende president i historien mot vilken en nationell ”rättegång” arrangerades utomlands, utan hans närvaro, medan han utövade sitt ämbete fullt ut.

I mars 2020 bestämde USA:s riksåklagare general Barr att Maduro var kriminell och anklagade honom för att vara ”droghandlare och finansiär av terrorism”. Då utfärdade USA en belöning på 15 miljoner dollar för att få honom gripen.

Venezuela har utvecklat en integrerad säkerhetsstruktur med civil-militär samverkan som bas. Det har hjälpt landet att slå tillbaka alla attacker, mordförsök med drönare, försök till statskupp, kampen om gränsbroarna mot Colombia och (den USA/Colombia lanserade) Operation Gideon.

För att kringgå USA:s sanktioner har regeringen antagit en ny finanspolitik och åtgärder för att främja produktionen. Det har gjort att BNP hämtat sig och landets ekonomi växer sedan slutet på 2021.

2019 erkände närmare 60 länder en ”interrimsregering” under Guaido. Tre år senare har situationen ändrats drastiskt. 2022 var det bara fyra länder som erkände Guaido som president. Den internationella ”maximala påtryckningsagendan” misslyckades eftersom ledaren för Venezuelas regering gjorde så att den havererade.

Alliance for Global Justice 230421

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72