Uppskattad solidaritetsträff för Kuba – Lund 23 april 2023

Foto: Martin Österlin

Uppskattad solidaritetsträff för Kuba i Lund 23 april

Foto: Martin Österlin
Foto: Martin Österlin

En solidaritetsträff för Kuba och Latinamerika hölls i Lund den 23 april. Mötet, med 20 deltagare, ägde rum på eftermiddagen i kvartersgården på Sångarevägen. Huvudtalare var Louise Österlin som berättade om sina böcker om Kuba och svarade på frågor. Både Louise och Martin Österlin hade rest från Göteborg för att lämna stöd till det lokala arbetet.

Lokalgruppen försöker stärka upp ett arbete i Lund kring solidaritet med Kuba där huvudinriktningen är densamma som för den nationella föreningen. Första prioritet är att avskaffa den blockad som helt orättfärdigt riktas av USA mot Kuba sedan mer än 60 år.

Mötet inleddes med stämningsfull musik framförd av en särskilt inbjuden trubadur med Chilebakgrund, Hector Flores ”Tito”. Därefter talade Louise i mer än en timmes tid om sina tre senaste böcker som handlar om Kuba och Afrika, de kubanska läkarnas arbete i världens alla hörn, samt om att bryta USA:s blockad. Böckerna fick strykande åtgång från mötets bokbord. Ett femtontal böcker såldes totalt, liksom tröjor m.m.

Efter föredraget hölls paus med fika varefter frågestund följde. En rad intressanta tema togs upp och utreddes noga t.ex. valsystemet och folkmakten på Kuba, hur kubansk sjukvårdspersonal arbetat i samband med naturkatastrofer och sjukdomsutbrott, såväl akut som långsiktigt förebyggande. Likaså talade vi om den desinformation som sprids.

Bland deltagarna fanns flera personer med bakgrund även i andra latinamerikanska länder. På mötet talade vi också om att både tidning och hemsida blivit ännu bättre det senaste året. Mötet avslutades med nytt fint framträdande av trubaduren