Marielle Franco, stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro, Brasilien, har mördats

Marielle FrancoMarielle Franco, stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro har mördats. Den 38-åriga medlemmen av vänsterpartiet PSOL (Partiet för Socialism och Frihet) har varit en uttalad kritiker av högerregimens metod att låta militär och polis göra brutala räder in i Rios fattiga kåkstäder, favelas.

I tisdags skrev hon på Twitter med anledning av att en 23-årig man, Matheus Melo, dödats i favelan Manguihos och där hans familj förklarat att militärpolisen var skyldig. Marielle Franco skrev:

Ytterligare en ungdom som kan föras upp på militärpolisens lista. Matheus Melo var på väg ut ur kyrkan. Hur många mer måste dö innan detta krig stoppas?”

Om händelser i favelan Acari twittrade hon:

Det som nu händer i Acari är absurt! Militärpolisens 41:a bataljon är känd som dödsbataljonen. Nog med trampandet på vår befolkning! Stopp för dödandet av våra ungdomar!”

Marielle Franco skickade också med en bild med texten Vi är alla Acari! Sluta döda oss!

Marielle Franco sköts till döds när en bil körde upp vid sidan av hennes bil och två män öppnade eld. Också hennes chaufför Anderson Pedro Gomez dödades och hennes pressekreterare som satt i baksätet skadades.

Franco, själv uppväxt i favelan Maré, valdes in i stadsfullmäktige för två år sedan och var ordförande för kvinnokommissionen och valde dessutom förra månaden till taleskvinna för kommissionen med uppgift att granska användandet av säkerhetsstyrkor i favelorna.

Stora demonstrationer planeras nu. I hela Latinamerika är borgarklassen och högern på offensiv för att trycka ner arbetarrörelsen och riva ner sociala landvinningar. Men den aggressiva högerregeringen i Brasilien möts av allt mer motstånd från arbetare, fattiga och förtryckta.

Peter Widén