Massiv uppslutning bakom Kubas regering

I lördags intog de kubanska massorna gatorna. Till försvar för Kubas frihet och självständighet. Foto: Leticia Martínez Hernández

Kuba: I lördags intog folket gator och torg i försvar av Revolutionen och Socialismen. Tiotusentals kubaner visade vad de vill. 

Foto: Abel Rojas Barallobre
Foto: Twitter @santosbrowncuba
Foto: Abel Rojas Barallobre
Fotograf okänd
Fotograf okänd

 

Från tidigt på dagen strömmade folk till gator och torg för att visa sitt stöd för sin revolution. Rösterna som höjdes gjorde det i försvar för landets oavhängighet, något som inte är förhandlingsbart. Försvaret av landet är inte till salu. Gatorna är till för alla att dela i fred och respekt för nationens integritet.

I Havanna deltog Raul Castro Ruz och landets president Miguel Diaz Canel. Inför ca hundratusen personer sa presidenten bland annat: (korta utdrag från talen)

Leve det fria Kuba! Fritt från utländsk inblandning och fritt från det hat som sporrar de som i 60 års tid försökt strypa landet för att få det att rasa och som nu försöker visa upp sig som våra räddare. ..Vi har under de senaste dagarna upplevt ett hat som sprids på de icke så sociala medier, något som följt oss under dessa långa månader av pandemi.

En mor frågade mig gråtande om det här är Kuba, när hon såg det som spreds på Facebook. Ägarna till dessa nätverk, dessa envåldshärskare med sina algoritmer från sina mäktiga plattformar, har manat till hat, utan etik och moral.

Under de föregående veckorna genomfördes en medveten operation, finansierad av USA:s regering och den politiska apparaten i Florida. Syftet att uppmuntra till våldsamheter i landet genom att utnyttja de svåra förhållanden som skapats av pandemin, blockaden och Trumps 243 ytterligare skärpningar av denna.

De uppmanade till upplopp, våld, aggression mot poliser, vandalism och sabotage. De använde sig av ”big data”, cyberinsatsstyrkor och cyberterrorism, liksom av molotovcocktails.

De kunde räkna med medhjälp av en mäktig transnationell styrka [USA] som tillåter dem att ostraffat bryta mot landets egna lagar. Kubansk TV har påvisat hur kampanjen gått till inför förra söndagen; först kallades till protester, sedan spred man lögnaktiga historier om dessa för att eskalera protesterna. Då utlöstes den vandalism som föregick några timmar innan vi improviserat åkte till San Antonio de los Baños.

De vill framkalla ett krig. Vi kan visa på fake-news och hur en falsk verklighet presenterades om realiteterna i Kuba. Vi står under eld från en sofistikerad kampanj på näten bestående av cyberterrorism och medieterrorism.

När vårt Utrikesministerium pekade ut finansieringen av dessa upplopp som kommer från Florida, har politikerna där inte svarat på detta.

Kubas UD, presidentens konton, nyhetskanalen Cubadebate, tidningarna Granma och Juventud Rebelde och andra kubanska medier har attackerats oavbrutet på nätet. Det har medfört avbrott i servicen mitt under en våldsam kampanj mot regeringen.

De vill tysta varje alternativ till de nyheter som de själva förmedlar. Kubas vänner, som känner till manipulationen, kan inte komma åt kubanska medier.

I mediekriget använder de falska foton, de stimulerar och glorifierar våldsaktioner och vandalism, attacker och hot mot medborgare och familjer.

Det som världen visas är en lögn. Det visas ett helt folk som reser sig mot en regering som förtrycker sitt folk. Det är inte konstigt att under detta mediebombardemang så börjar vissa tvivla.

Folk blev förbannade när de fick veta att vandaler av värsta sort tog över barnavdelningen på sjukhuset i Cárdenas. Det tvingade barn och mödrar att söka skydd i badrummen och under sängarna. Det finns många berättelser om hur vanligt folk reagerade på attacken. Polisen var tvungen att skydda våldsverkarna så att de inte skulle utsättas för överdrifter. Ingen ska ta miste. Majoriteten av samma folk som är irriterat på bristerna och som kräver bättre styre från regeringen, de kräver också att det sätts stopp på våldet.

Inget av det vi tar avstånd ifrån fråntar oss nödvändigheten av självkritik, förändringar, översyn av våra metoder och arbetssätt som går emot viljan att tjäna folket, bekämpa byråkratin, svårigheter och okänsligheten hos vissa som gör skada.

Med hjärta ska vi arbeta för det gemensamma! Ett hjärta som är stort som våra svårigheter. Tillsammans kan vi! Leve det självständiga, oberoende och socialistiska Kuba!

Gerardo Hernández Nordelo, en av Kubas hjältar som satt inspärrad 17 år i USA för att ha avslöjat terrorplaner mot Kuba och numera koordinator för Kommittéerna för Revolutionens Försvar:

Ingen är fiende till revolutionärerna för att han tänker annorlunda. Men i denna rättsstat är imperialismens lakejer våra fiender. De som låter sig manipuleras, de som vill påverka säkerheten, lugnet bland våra barn, de är våra fiender och med dem har vi inget att tala om.

I denna brutala hatkampanj mot vårt land har det skett en total desinformation, man har använt lögner, förtal, fake-news. Man har kastat in allt. Det värsta är att de vill splittra oss.

 

Ungdomsledaren Aylín Álvarez García sa bland annat:

Lösningen på våra problem kan aldrig få vara i främmande händer. Det är inte lite, det är inte påhittat det vi försvarar i Kuba. Det som de vill förstöra och utplåna. Det går mycket längre än intressen och motiv; planen är hemskare och mer elakartad. De vill göra slut på revolutionen som gjort så mycket för alla och som bibehållit så mycket värdighet till priset av enorma uppoffringar.

Syftet är uppenbart: det flyter upp till ytan och ett skred av hat vill förvandla våra gator till platser med våld, förstörelse och död. De vill slå ned på lugnet som särskiljer oss så mycket; på solidariteten som fyller oss med stolthet och den kubanska känslan som gör att vi känner oss som bröder, trots skillnader, brister och svårigheter.

Vad tror dom, att vi ska överlämna gatorna, att vi ska ifrågasätta suveräniteten och ge den till dem som under så många år på alla sätt försökt få oss att ge upp. De som vill att vi ska välkomna nyliberalismen, som skulle medföra en helt annan verklighet än vad några inbillar sig.

De som vill strypa Kuba, de vill oss inte väl. Det är inte trovärdigt när de pratar om fredliga manifestationer och kastar stenar, sätter igång bränder och hotar alla revolutionärer med döden.

Det är vi som ska lösa våra problem. Dialog ska aldrig saknas, ömsesidig respekt ska råda, men utan att glömma att våra principer inte är förhandlingsbara.

Resumen Latinoamericano 210717

Cuba. Este sábado, las calles y plazas del país se llenaron de pueblo en defensa de su Revolución y el Socialismo

Cuba. Este sábado, las calles y plazas del país se llenaron de pueblo en defensa de su Revolución y el Socialismo (fotos y videos)