Patetiskt när Colombia kritiserar Kuba

Från Colombia, där demonstranter brutalt misshandlas och mördas, kommer nu en uppmaning att Kuba ska respektera rätten till protest! Ridå.

Patetiskt när Colombia kritiserar Kuba

Colombia är ett av världens mest våldsamma länder. Landet har flest internflyktingar i världen näst efter Syrien. Fattigdomen i detta rika land är utbrett. Våldet likaså. Ursprungsbefolkning, sociala aktivister, bondeledare, fackföreningsfolk, människorättsföreträdare mördas på löpande band. Samtidigt är Colombia USA:s närmaste allierade i Latinamerika och har åtta USA-baser på sitt territorium. En spjutspets mot alla progressiva regeringar i regionen.

Man kan med rätta prata om att kasta sten i glashus när Colombias utrikesminister och vicepresident, Martha Lucia Ramirez, representant för en statsterroristisk regim som under de senaste månaderna har skjutit ihjäl 80 demonstranter och ett land där 53 massakrer har ägt rum bara i år, har mage att kräva att den kubanska staten ”ska respektera rätten att protestera”! I Kuba har under 60 år 1 (en) demonstrant dött. Det när denne var med i ett angrepp på en polisstation. 

I Kuba är polisen beväpnad med batonger. I USA-allierade Colombia, Honduras eller Guatemala bär polisen AK-47:or och rånarluvor.

Under fyra år var Kuba värd och arbetade aktivt för fredsförhandlingar mellan den colombianska staten och FARC-gerillan. Kuba, tillsammans med Norge, Venezuela och Chile var garanter och ”Gudfäder” för den långa fredsprocessen som kulminerade i november 2016 med ett fredsavtal mellan parterna. Men vad hände? Extremhögern, till vilken vicepresident Ramirez sällar sig, saboterade fredsavtalets fullföljande. Legosoldater från den colombianska armén har mördat närmare 300 av FARC-gerillans gerillakämpar som överlämnade sina vapen i november 2016 i samband med fredsavtalet. Men vad de skrev under var sin egen dödsdom, för själva ryggraden i Ramirez´, Uribes och Duquez´ Colombia är mord. De tolererar inte att det existerar ett politiskt alternativ utanför oligarkins kontroll.

Ramirez är för övrigt gift med Álvaro Rincón. Hennes make avslöjades göra fastighetsaffärer i miljonklassen i Bogota med narkotika-Capon och den paramilitäre ledaren José Guillermo Hernández, alias ‘El Neñe’. Just ett fint par. Men var läser du det i DN, Svd eller SVT/SR?

Dick Emanuelsson / Tegucigalpa med flera

Om Kuba och Colombia, läs också:  https://svensk-kubanska.se/ar-kuba-extremt-fattigt/

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0