USA stoppar mattransport till Venezuela

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez fördömde under onsdagen beslagtagandet av ett fartyg med 25 000 ton soja i Panamakanalen på grund av USA:s blockad och uppmanade samtidigt FN att agera mot denna ”allvarliga aggression” som förhindrar Venezuelas rätt till mat.

”Venezuela fördömer inför världen att ett fartyg med 25 tusen ton soja för livsmedelsproduktion i vårt land har beslagtagits i Panamakanalen, på grund av en kriminell blockad som framtvingats av Donald Trump,” twittrade vicepresidenten.

”Venezuela uppmanar FN att sätta stopp för denna allvarliga aggression från Donald Trumps regering mot vårt land, som utgör en enorm kränkning av hela det venezolanska folkets mänskliga rättigheter, genom att försöka hindra deras rätt till mat.”

I en uppföljade tweet förklarade Rodriguez att fartygets ägare informerats av sitt försäkringsbolag att de inte fick skeppa lasten till Venezuela.

Beslagtagandet av lasten inträffar bara dagar efter att Trump undertecknat ett presidentdekret på måndagen som framtvingar en närmast total blockad mot venezolanska statliga tillgångar, vilket inkluderar ett embargo mot livsmedelsleverantörer, bland andra basvaror. Detta är första gången använder sådana metoder mot en suverän stat på trettio år.

teleSUR 190807

Food Shipment Destined For Venezuela Seized Due to US Blockade