Mer påtryckningar på Kuba från USA att vänta

Trumps Latinamerikapolitik bestäms av de mest högerextrema krafterna i USA.

Nyligen har president Trump åter nämnt sin politik mot Kuba. Tonen är aggressiv. Han sade att ”inom några få månader” kommer han att vidta ytterligare åtgärder mot Raul Castro.

Mario Diaz-Balart, högerextrem Kongressledamot, har försäkrat att åtgärderna är på gång: ”Jag tror att vi kommer att se fler åtgärder från president Trump för att ytterligare pressa regimen. Jag tror att detta kommer att ske inom några månader. Jag skulle vilja att kubanerna ska ha tillgång till Nordamerikas ambassad, men det är svårt när Castroregimen inte ger dem den nödvändiga säkerheten och attackerar dem fysiskt”, sade kongressledamoten i en intervjju med Radio Marti vid ett arrangemang i Miami.

Han påminde om att USA minskat den diplomatiska personalen i Havanna och tagit hem de flesta av sina funktionärer för att de ”blev attackerade” och ”fick ganska allvarliga skador.” Kubas regering har nekat till all inblandning i det märkliga fenomen som rapporterats ha drabbat 24 diplomater från USA, med väldigt olika symptom, inklusive förlust av hörseln. Washington vidhåller att Havanna inte tillräckligt har skyddat USA:s diplomater. Diaz-Balart säger att ”USA har plikten att skydda sitt folk”.

Periodico Cubano 180320