Val i Colombia och Kuba – var ser vi valfusk?

Videofilmer från valen 11 mars i Colombia visar röstköp. Detta har inte väckt någon uppmärksamhet i internationella medier. Tror du att medierna skulle varit lika tysta om detta hänt i valen samma dag i Kuba?

Inte heller har de stora medierna uppmärksammat utegångsförbudet i staden Colón i Panama som kommit efter demonstrationer med krav på elektricitet, vatten, hälsovård och avlopp. Hade intresset kanske varit större om detta hade hänt i Venezuela?

Vad gäller Venezuela så ljuger media dagligen. Dessutom stöder de USA:s regering med information och stärker blockaden mot Caracas. För några dagar sedan brännmärkte den spanska dagstidningen El Pais ett katalanskt företag som säljer livsmedel till Venezuela. Maten skulle levereras till de s.k. CLAP, ett system för distribution av baslivsmedel som gjort att människor inte behöver hungra. Nu försöker USA, med stöd av bland andra El Pais, svälta ut folket med sin blockad.

Nyligen hindrades 29 fartyg, med livsmedel avsedda till CLAP, i nära tre månader innan de kunde angöra hamn. En nyhet som självklart inte intresserade El Pais eller dess kollegor runtom i världen.

De spanska TV-kanalerna har aldrig rapporterat om demonstrationer i Madrid till stöd för Venezuelas regering. Men när en liten anti-chavistisk manifestation hölls i staden så fanns kanalen Antena 3 där och rapporterade. Demonstranterna vill ha krig: de ber om en internationell intervention i Venezuela på grund av den påstådda humanitära krisen. En kris som FN kategoriskt avvisat.

För några dagar sedan mördades en vänsterpolitiker i Brasilien. Det var stadsfullmäktigeledamoten och den militanta feministen Mariella Franco. Bolagsmedierna diskuterade den organiserade brottsligheten. Man krävde på sin höjd, i milda ordalag, att kuppregeringen under Michel Temer ”klargör fallet inför myndigheterna”, som ledaren i El Pais skrev. Vilken skriande kontrast mot den aggressivitet och det hat dessa medier visar alla regeringar som inte lyder Washington!

CIA:s nya chef, Gina Haspel, ledde ett hemligt fängelse i Thailand. Där användes en rad tortyrmetoder som skendränkningr, sömnberövande eller inlåsning av människor i kistor fyllda med insekter. President Trump, är som vi vet, en entusiastisk anhängare av tortyr. Men eftersom varken Trump eller Haspel representerar regeringar som Kubas eller Venezuelas så kommer vi aldrig få läsa ledare som fördömer brott mot mänskliga rättigheter från den brutala regim som Trump och Haspel representerar.

Cubainformacion 180321 (med källhänvisningar i originalet)