Mer USA-sanktioner. Tortyr made in USA.

USA sätter in sanktioner mot fler rederier som kör på rutten Venezuela-Kuba. Handbok i tortyr, från USA:s UD, avslöjad. 

 

USA slår till mot fler rederier

I fredags införde USA sanktioner mot två nya rederier för att de transporterat olja från Venezuela till Kuba, rapporterar AFP. USA:s finansdepartement inför sanktioner mot Monsoon Navigation Corp., med huvudkontor på Marshallöarna och Liberiabaserade Serenity Maritime Ltd. för att de äger fartyg som är inblandade i oljetransporter som skedde i mars. Som vi tidigare rapporterat har Trumpadministrationen infört sanktioner mot fler än 30 fartyg för att ”tvinga fram en omprövning av relationerna mellan Venezuela och Kuba.” Administrationen kritiserar Kuba, Kina och Ryssland för att stötta Venezuelas Nicolas Maduro.

Cuba Central Team 190517

Tortyrinstruktioner “made in USA”

En grupp journalister som grävde i militära arkiv i Uruguay har hittat en manual från USA:s regering som undervisar i tortyrmetoder och hur man låter människor “försvinna”. De undersökande journalisterna, under ledning av Samuel Blixen, kan bevisa hur, förutom instruktionsboken, funktionärer från Uruguay reste till USA för att delta i veckolånga kurser.

Tortyrmanualen är daterad 1996, en tidpunkt då Uruguay var inne i en period av begynnande demokrati, efter militärdiktaturen 1973 – 1985. Enligt undersökarna visar detta att trots demokrati så fick landets säkerhetstjänst fortfarande instruktioner från USA i tortyrmetoder. Detta skulle rättfärdigas med att det handlade om att bekämpa terrorism.

I ett reportage i veckotidskriften Brecha berättar journalisten Blixen om en källa i Uruguays Försvarsministerium som uppgav att han deltagit i en kurs med samma tema så sent som 2009. Blixen avslöjar att den upphittade manualen utarbetats av USA:s UD. Dokumentet “auktoriserar tortyr och försvinnanden” i kampen mot terrorismen.

Demonstration för de försvunna

Familjemedlemmar till personer som “försvann” under militärdiktaturen genomförde en demonstration i Uruguays huvudstad Montevideo i “solidaritet med de som lidit, och fortfarande lider av, konsekvenserna av barbariet under statsterrorism”. Det enligt organisatörerna av marschen. Varje år sedan 1996 demonstrerar man 20 maj under parollen: “Tala om var de är! Mot straffrihet igår och idag!”

Varje år den 20 maj minns landet morden på senator Zelmar Michelini från Frente Amplio, ledamoten för Partido Nacional Hector Gutierrez och William Whitlaw, liksom försvinnandet av Manuel Liberoff. “Det är framförallt en hyllning till våra försvunna”, sade representanter för gruppen.

Marschen uttrycker ett “totalt avvisande av alla grymheter som utfördes, inte bara av gärningsmännen, utan också av generalerna och de nuvarande myndigheterna som inte är rädda om sin heder genom att fortfarande ha sådana element i sina led”. Gruppen avvisar politiken av glömska. De påminner om att brottet att låta folk “försvinna” förekommer också idag och utgör ett ständigt hot mot nya generationer som borde få leva i frihet. För dessa ropade de “Aldrig mer diktatur! Aldrig mer statsterrorism!”

Liberación 190524