Mera ”fake-news” om Venezuela

Alla spanska medier toppade sina nyheter med att Venezuela i några timmar kvarhållit ett team från spanska nyhetsbyrån Efe. Teamet hade kom till landet utan journalistvisum, men de fick trots det initialt komma in och arbeta.

I motsats till medieuppmärksamheten för Efe:s team fick inte deporteringen av den oberoende journalisten Boro från Panama, när han skulle bevaka ett internationellt möte till stöd för Maduro, en enda rad. Lika lite som att den kanadensiske journalisten Arnold August hindrades från att resa in i USA när han skulle rapportera från en demonstration framför Vita Huset till stöd för Venezuela.

Hur kommer det sig att vi inte fått se några foton från denna demonstration? Lika lite som från demonstrationerna till stöd för Venezuela som hållits i Buenos Aires, Stockholm och andra platser.

Vi läser i El Diario.es att ”Kuba godkänner en ny grundlag med 86,8 av rösterna, enligt regeringen”. Märkligt att resultaten är ”enligt regeringen” bara i Kuba. Det sägs aldrig om val i USA, Brasilien eller Europa.

El Pais skriver om de ”öppna och massiva hoten” från Putin sedan ”uppsägningen (från USA) av avtalet om nukleär nedrustning”. Vi läser vidare: ”Om USA sätter upp sina missiler i Europa svarar Ryssland med att rikta sina mot Nordamerika”. Men El Pais är ett av de medier som ständigt upprepar att Ryssland manipulerade valen i USA till förmån för Trump. Känns det inte som om något inte stämmer?

Apropå Venezuelas självutnämnde ”president” Guaidó. För att den allmänna opinionen ska ta en herre som säger sig vara ”interrimspresident”, utan att vara vald, på allvar och som ber om en militär invasion från USA, krävs en kolossal mediekampanj. Med nödvändighet baserat på lögner och mycket marknadsföring. El País gör sitt bästa.

”Fenomenet Guaidó entusiasmerar”, ”ett improviserat besök blir till en massiv stödmanifestation”, skrev El Pais för några dagar sedan. Men varför visar inte fotografierna denna massiva manifestation? Varför är de tagna med vidvinkel eller på andra märkliga sätt? Om vi kollar med ett flygfoto av hans senaste framträdande i Venezuela, 16 mars och om vi jämför det med en manifestation till stöd för regeringen samma dag. Vad ser vi då? Är det inte ganska uppenbart att man blåst upp Guaidó en liten aning?

El Pais tycker att det är bra att Twitter stängt ett antal konton för att, de enligt El Pais, ”arbetar för Maduros regim” och sprider ”hans propaganda”. Men inte ett ord om det enorma propagandanätverket från oppositionen, som stöds av de stora medierna [inklusive El Pais} och en rad säkerhetstjänster.

Inte heller något om tiotals fake-news mot Venezuelas regering. Den venezolanska journalisten Nitu Pérez publicerade ett foto på Twitter om Venezuela, med ett barn som får stryk under rubriken ”En fruktansvärd misshandel av en oskyldig indian”. Visst blir man upprörd? Det visar sig att fotot är från Bangladesh 2010. [Efter att denna artikel skrevs, har det avslöjats att ett tiotal foton, som ska visa hur eländigt det är i Venezuela och som fått stor spridning i sociala medier, i flera fall inte är från Venezuela, och i de fall de är tagna där, är de flera år gamla].

Artisten Miguel Bosé publicerade två Twittermeddelanden. I ett bad han FN stoppa tortyren från ”Maduroregimen”, tillsammans med en video som visade barn som piskades. Problemet är bara att videon inte var från Venezuela, utan Colombia. Några dagar senare kallade Bosé president Maduro för en ”kriminell mördare”. Bosé önskade Maduros död för att denna bränt ner lastbilar som skulle föra in ”humanitär hjälp” från Trump till Venezuela. Det gick två veckor tills New York Times påvisade, med en video, att branden orsakades av en molotovcocktail från oppositionen. Det har inte kommenterats av Bosé.

Det är uppenbart att djävulen sluppit ur flaskan, eller flytt från sociala medier, död av skam.

Cubainformacion 190327 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Perlas informativas – Don Diablo y el Globo Guaidó: Venezuela en las redes sociales