Metastasering – Facebook till ny attack mot Kuba och Bolivia

Foto: Cubadebate

Metastasering – Facebook till ny attack mot Kuba och Bolivia

Meta har varit i farten igen. Företaget har inaktiverat 363 Facebook-konton tillhörande kubanska användare, plus 270 sidor, 229 grupper och 72 Instagram-konton. Operationen påverkade andra sociala nätverk som YouTube, TikTok och Twitter, och inkluderade hundratals sidor tillhörande bolivianska medborgare. Som så ofta är fallet slog det till mot två vänsterregeringar utan att presentera några bevis för att plattformarnas policy hade överträtts.

Vad är nytt i den här razzian? Egentligen inte mycket. Det är inte första gången det händer. Zuckerbergs transnationella företag står under diktat från figurer i USAs regering, särskilt grupper med anknytning till det kubansk-amerikanska gänget i Florida. Facebooks chef för offentliga angelägenheter, Alex Burgos, har tidigare arbetat för senator Marco Rubio [senator för Florida och högerextremist med intima band till grupper som vill störta vänsterregeringar i Latinamerika] och var hans kampanjchef 2016. Att sätta Burgos att bevaka öppenhet och yttrandefrihet i Facebooks djungel är som att be räven att vakta hönsen, och är ytterligare ett tecken på företagets nedgång.

Attacken mot länder som inte faller Washington i smaken uttrycker i sin mest prosaiska version den metastasering som fräter på Meta. Det är inte ett tecken på styrka, utan på plattformens extrema svaghet. Meddelandet om de blockerade kontona från Kuba och Bolivia är ett försök att avleda uppmärksamheten från den nya uppsägningsrundan på företaget, som troligen kommer att drabba mellan 5 och 10 procent av de anställda. En åderlåtning som inte är ny. Nedskärningar skedde inom Facebook redan i november, då Meta genomförde sin första massuppsägning och avskedade 11 000 anställda.

Frances Haugen, tidigare produktchef i Facebooks team för medborgarintegritet, rådde i förra veckan potentiella investerare inom telekomsektorn att hålla sig så långt borta från Meta som möjligt. Under de senaste två åren har hon fördömt företaget som inte bara en ekonomisk fara, utan också ett socialt problem som hotar den mentala hälsan och samhällslivet hos medborgare runt om i världen.

År 2021 överlämnade Haugen tusentals interna Facebook-dokument till kongressen för att styrka denna åsikt inför paneler av förbluffade lagstiftare. Plattformens interna e-postmeddelanden som hon visade bevisar hur Facebooks högsta chefer visste att Cambridge Analytica stal intet ont anande användares uppgifter för att manipulera väljarkåren till förmån för Brexit i Storbritannien och Donald Trump i USA. För bara två månader sedan gick Meta med på att betala 725 miljoner dollar för att lösa en stämning om dataintrång kopplad till Cambridge Analytica, och detta är den största monetära uppgörelsen som någonsin uppnåtts i en grupptalan om integritetsskydd, enligt advokater involverade i fallet.

Frances Haugens e-postmeddelanden bevisar att Mark Zuckerberg är väl medveten om att hans algoritmer belönar det mest giftiga innehållet, uppmuntrar hatretorik och förstärker desinformation, etnisk rensning och valfuskkampanjer. Han har också verktygen för att förhindra detta men har beslutat att inte använda dem för att bibehålla sina kolossala vinster.

Zuckerbergs tur är dock inte längre med honom. 2022 bromsade Metas tillväxt betydligt, och plattformen fick strax under 50 miljoner aktiva användare. För en man som 2014 sa till Time Magazine att hans mål var att koppla samman alla människor på planeten är denna nedgång betydande och oroar hans aktieägare och investerare. Företaget värderas idag till den lägsta nivån sedan 2017 och har gjort förluster på nästan 700 miljarder dollar under det senaste året.

Utöver detta är Zuckerbergs Metaverse ett luddigt projekt och en märklig satsning som inte längre är så intressant. Trots de hastiga löftena om miljarder dollar i investeringar, anställning av arméer av utvecklare för att skapa framtidens internet och en marknadsföring som försökte skapa den självuppfyllande profetian om ett uppslukande internet, har Metaverse gått i stöpet, uppsägningar är vardagsmat och hela företaget verkar vara på väg att göra skeppsbrott och vevar med armarna som en drunknande mot Kuba och Bolivia. Meta i full metastasering.

Rosa Miriam Elizalde, Cubadebate 230304 /cv

Metástasis