Valutan på Kuba

Valuta

Det finns två valutor i Kuba. Dels Peso Convertible, CUC, som är den konvertibla valutan som turister mest kommer i kontakt med. Den är värd lite drygt 1 dollar. Den lokala valutan heter Peso Cubano eller Moneda Nacional, CUP. Det går ca 24 CUP på 1 CUC. Man kan växla fritt mellan valutorna, enklast på växlingskontoren CADECA (CAsa DE CAmbio) som finns lite överallt. Det låter komplicerat, men man vänjer sig snart.

Turister tar lämpligen med sig euro och växlar det efter behov till CUC. Kursen är överallt densamma. Ta inte med US-dollar, USA-blockaden gör det kostsamt för Kuba att lösa in dem, därför är det en straffskatt på 10 %. På banker kan man också växla svenska kronor, SEK, till CUC. De gånger man kan behöva den lokala valutan pesos (CUP) är på lokalbussar, för att gå på bio, konsert eller någon teater-, idrotts- eller dansföreställning som inte arrangerats för att dra till sig utlänningar. På jordbruksmarknaderna, Mercado Agropecuario, sker handel i huvudsak med CUP. Regeln är, att ju längre bort från Havanna och Varadero man kommer, desto större användning får man för CUP. Numera anges priserna ofta i både CUC och CUP. Alltså man kan betala med vilket som. Men fortfarande gäller förstås att något som kostar 1 CUC kostar 24 CUP.

Det går bra att växla direkt på flygplatsen. Sedan kan man fylla på genom att ta ut från bankomater, CADECA eller banker med kontokort. Dock ej American Express, på grund av USA:s blockad. Man kan också betala hotell, restaurangbesök och dyrare inköp i turistbutiker med kontokort. Det är påslag när man tar ut pengar från kreditkort därför kan det vara bra att ha ganska mycket kontanter med sig. Förvarar man dem nära kroppen är risken att bli av med dem minimal. Hyr man bil vill uthyraren dra kreditkortet som säkerhet. Slippen rivs sedan vid återlämnandet av fordonet.