Mexikanska fackföreningar stödjer Venezuela

I samband med presidentinstallationen av Manuel Lopez Obrador i Mexiko City bjöds flera av den venezuelanska delegationens medlemmar in till ett stort solidaritetsmöte med Venezuela. Bland dem utrikesminister Jorge Arreaza och kulturminister Ernesto Villegas. Som arrangörer stod flera av de mexikanska fackföreningarna som utgör den nya landsorganisationen i landet. Mödrar och fäder till de 43 försvunna studenterna från Ayotznipa tillhörde även de som omfamnade den venezuelanska delegationen.

Ett politiskt slag mot Trump och hans gelikar som kampanjar för att isolera Venezuela internationellt och skärpa det ekonomiska kriget mot landet. Mötet gick under titeln ”Den mexikanska arbetarklassen är med Venezuela”, för att visa sitt stöd och solidaritet med regeringen i landet.

Det är nyliberalismen som är orsak till Venezuelas ekonomiska svårigheter, sade mexikanska aktivister i söndags vid solidaritetsmötet för Venezuelas president Nicolas Maduro i Mexiko City.

”Det som händer i Venezuela är vad vi upplevt i Mexiko under mer än trettio år av nyliberal politik”, sade Martin Esparaza, ordförande i Mexikos Elektrikerförbund. Han sade också: ”Du är inte ensam. Från detta möte säger vi till Venezuelas president, Nicolas Maduro, du är alltid välkommen till Mexiko.”

Fackföreningar från hela regionen välkomnade Venezuelas utriksesminister Jorge Arreaza medan de skanderade: ”Fredens man heter Nicolas” och ”Se upp! Bolivars svärd går genom Latinamerika”.

Demonstranterna framhöll att ”du var vår inspiration för att orka fortsätta. Det är därför vi är här för att fira López Obradors seger (den nyvalde mexikanske presidenten). Vårt hopp är att liksom i Venezuela ska vi kunna bygga en oberoende ekonomi.”

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza sade till de närvarande att ”det ni utvecklar är ett nytt ljus, ett hopp, förvissningen att vi genom kamp kommer att bli fria. Folket bör inte bara ha en president utan styra själva.” Han påminde om de 43 lärarstudenterna som är försvunna sedan september 2014 och krävde rättvisa. Han kramades om av en av föräldrarna till de mördade studenterna.

Deltog på mötet gjorde bland många andra den mexikanske filosofen Fernando Buen Abad, president Salvador Allendes barnbarn Pablo Sepulveda Allende och fackföreningsledaren Shirley Florencia tillsammans med parlamentariker och ledare från hela Latinamerika.

I en direktsänd video tackade den venezolanske statschefen fackföreningsledarna och aktivisterna för att ha organiserat mötet och för det varma välkomnandet han fick i lördags när han anlände för att delta i presidentinstallationen av sin kollega, Andres Manuel Lopez Obrador, AMLO, som han kallas.

Maduro: ”Jag kom till Mexiko och jag var hedrad av att se kärlek och solidaritet i folks ögon… vi delar den broderskärlek som Bolivarianer, som Chavistas”, sade han. Via Twitter har Maduro tackat de mexikanska organisationerna för deras stöd: ”jag är tacksam för vänskapen som visas av det mexikanska broderfolket. Vi har kommit hit för att visa vårt stöd för Lopez Obrador och det venezolanska folkets vänskap. Leve ett enat Amerika! Leve Benito Juarez! Leve Bolivar!”

Telesur 181202; Venezuelanalysis 181203

https://www.telesurtv.net/news/encuentro-obreros-trabajadores-mexico-solidaridad-venezuela-20181202-0024.html

https://venezuelanalysis.com/news/14170?fbclid=IwAR0X4lHWA195WPmq5CEJpLJZPze3maSsxVgG5e0iDdsQ492r4C6y4cQ_Fps