”Mexiko är inte en USA-koloni!”

Mexiko
Foto: Youtube / @Geopolitical Economy Report

”Mexiko är inte en USA-koloni!” AMLO fördömer invasionshot, firar nationalisering av olja och litium

Mexikos vänsterpresident Andrés Manuel López Obrador (AMLO) anordnade ett massivt möte på torget Zócalo i hjärtat av huvudstaden på årsdagen av landets nationalisering av sina oljereserver och expropriering av utländska företag. AMLO använde också demonstrationen som ett tillfälle att offentligt fördöma USA-politiker som föreslagit att invadera Mexiko militärt för att bekämpa narkotikahandeln.

”Vi påminner dessa hycklande och oansvariga politiker om att Mexiko är ett oberoende och fritt land, inte USAs koloni eller protektorat!” förklarade López Obrador. ”De kan hota oss med att begå någon form av övergrepp, men vi kommer aldrig, aldrig någonsin att tillåta dem att kränka vår suveränitet och trampa på vårt hemlands värdighet!” försäkrade han.

Han tillade: ”Jag vill klargöra att detta inte längre är [Felipe] Calderóns eller [Genaro] García Lunas tid, att detta inte längre är tiden för de skumma förbindelserna mellan Mexikos regering och USA-regeringens organ.” Den mexikanska ledaren ledde sedan en sång: ”Samarbete? Ja. Underkastelse? Nej! Interventionism? Nej!”

Hans regering kallade officiellt till evenemanget för att fira 85-årsdagen av den revolutionära före detta presidenten Lázaro Cárdenas nationalisering av oljan 1938.

AMLO ägnade halva sitt timslånga tal åt att prata Cardenista-revolutionens historia och de lärdomar som den ger oss idag.

AMLO berömde Cárdenas för att han utmanade utländska företag och försvarade den nationella suveräniteten, samtidigt som han omfördelade mark till de fattiga, skyddade arbetarnas rättigheter, uppmuntrade fackföreningar och bildade en allians med arbetare och bönder mot den ”konservativa oligarkin” som hade styrt Mexiko under Porfirio Díaz’ diktatur, före revolutionen 1910. Talet var ett av de mest passionerade exemplen på López Obradors vänsternationalistiska ideologi.

AMLO drog tydliga paralleller mellan Cárdenas regering och hans egen regering idag, mellan Cárdenas oljenationalisering och López Obradors nationalisering av Mexikos litiumreserver.

Högerextrema republikaner kräver att USAs militär ska invadera Mexiko
I mars i år har en rad högerextrema USA-politiker från det republikanska partiet krävt att militären ska invadera Mexiko, i den förmodade kampen mot drogkartellerna.

”Vår militär måste vidta åtgärder mot de mexikanska kartellerna”, insisterade Marjorie Taylor Greene. ”Avsluta detta kartelledda krig mot USA!”

Greene är en Donald Trump-lojalist och anhängare av den nyfascistiska QAnon-sekten. Hon ställde upp i valet genom att hetsa till våld mot vänstern, genom att skjuta och spränga ordet ”socialism” i sina kampanjannonser.

Men hon är långt ifrån ensam. Den republikanske kongressledamoten Dan Crenshaw har lagt fram flera lagförslag för att ge USAs militär rätt att angripa karteller i Mexiko.

Lagförslag som Crenshaw lade fram i januari citerar auktorisationen för användning av militära maktmedel (AUMF), som antogs efter attackerna den 11 september 2001, för att rättfärdiga USAs militär att invadera Mexiko. I en debattartikel jämförde Crenshaw mexikanska drogkarteller med ISIS, al-Qaida, Osama bin Laden och Saddam Hussein. Den republikanske lagstiftaren uppmanade också USA att införa sanktioner mot Mexiko – en av USAs tre största handelspartners.

Kort utdrag ur AMLOS tal:
”Vi lyckades få bort ett långt avsnitt från frihandelsavtalet som äventyrade vår olja i avtalet och satte i stället ett litet stycke som jag kommer att läsa upp för er. Där står det att USA och Kanada erkänner att ’Mexiko förbehåller sig sin suveräna rätt att reformera sin konstitution och sin inhemska lagstiftning; och Mexiko har den direkta, omistliga och opreskriberbara äganderätten till alla kolväten i det nationella territoriet’.”

”Vi kommer att fortsätta med detta kollektiva samvete. Vi kommer att fortsätta att slå tillbaka mot det smutsiga kriget, smutskastningskampanjerna och manipuleringsförsöken som de kommer att fortsätta att genomföra eftersom de inte har något annat val, våra motståndare och deras medier, som är sålda och uppköpta i händerna på medlemmar av det korrupta konservativa blocket.

Men samtidigt måste vi lita på folkets visdom och lojalitet.”

”Jag vidhåller att oligarkerna, vad de än gör, inte kommer att komma tillbaka till makten. En äkta och sann demokrati kommer att fortsätta att råda i vårt älskade Mexiko.”

Ben Norton, Geopolitical Economy Report 230325 /cv
(kraftigt nedkortad)

’Mexico is not a US colony!’: AMLO condemns invasion threats, celebrates…