Mexiko fördömer USA:s stöd till landets opposition

López Obrador presskonferens 3 maj. Foto: lopezobrador.org.mx

Mexiko fördömer USA:s finansiering av oppositionen

Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, skickade ett brev till sin amerikanske kollega Joe Biden för att fördöma finansieringen via USAID:s (United States Agency for International Development) till organisationer som motsätter sig hans regering.

 ”Jag skulle kort vilja uttrycka för er att USA:s regering, särskilt USAID, under lång tid har ägnat sig åt att finansiera organisationer som öppet motsätter sig den lagliga och legitima regering som jag representerar”, stod det i brevet som presidenten släppte på presskonferensen.

 Att skicka dessa resurser, tillade han, ”är helt klart en interventionistisk handling som strider mot internationell lag och den respekt som måste råda mellan fria och suveräna stater.”

Han varnade också för att för några dagar sedan tillkännagav utrikesdepartementets webbplats officiellt att USAID kommer att öka budgeten som beviljas dessa organisationer.  ”Jag är säker på att ni inte är medvetna om den här saken och av denna anledning ber jag respektfullt om ert värdefulla ingripande”, bad den mexikanske presidenten.

Brevet skickade med anledning av besöket i Mexiko av Elizabeth Sherwood-Randall, US-amerikansk säkerhetsrådgivare, som träffade López Obrador dagen innan.

”Det här kom upp. (i samtalen med Sherwood-Randall) Sanningen är att jag känner att det är väldigt arrogant, väldigt kränkande och jag kan inte vara tyst. Jag ber om ursäkt, men det offentliga livet måste bli mer och mer offentligt. I USA och här i Mexiko måste friheten alltid komma först”, sa han.

Under konferensen visades en lista över några av de organisationer som har fått US-amerikansk finansiering sedan 2018 på en jätteskärm, det vill säga sedan året då López Obrador började sin administration.

Bland dem finns ”Mexikaner mot korruption och straffrihet” och ”Förenade Mexiko mot brott”, som öppet är emot regeringen.  Det är väl känt att det som CIA gjorde tidigare, görs idag av en rad suspekta NGO-organisationer. Naturligtvis har inte alla oärliga avsikter, men en ansenlig mängd av dem. Exempelvis har sedan 2013 närmare 5 000 ungdomar i Nicaragua skolats av USAID.

Källa: RT på spanska, via Dick Emanuelsson

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)