Mexikos piratskepp med respiratorer till Kuba

Mexiko-Kuba solidaritetslast
Ett skepp kommer lastat från Mexiko. Cubainformación.tv

En lektion i manipulation: Mexikos piratskepp med respiratorer till Kuba

”Noll penningöverföringar, noll kort, noll allt, noll, noll, noll, noll  påtankade mobiler, noll telefoner, noll ekonomi, noll, noll, noll (…) Vi vill en gång för alla ha vårt folks och Kubas frihet.” Så uppmanade programledaren Alex Otaola sina landsmän i Miami att stödja en total blockad av Kubas ekonomi.

En total blockad, till och med marinblockad, som ”dissident”-rapparen Maykel Osorbo bad Donald Trump om för tre år sedan: ”Jag skulle ge mitt liv för att Trump ställer sig upp och säga ’jag ska blockera på riktigt’. En verklig blockad, så att de inte har någonstans att vända sig (…) Precis som de gjorde med Venezuela, hela världen blockerad. Skepp efter skepp efter skepp”. Ett år senare berömde talespersonen för den Madridbaserade ”anti-Castro”-organisationen ”Prisoners Defenders” också den förre USA-presidentens våldspolitik: ”Trumps politik för kontroll, blockad och åtgärder mot Kubas illegala inkomster är supereffektiv, den har ett mycket tydligt mål och jag tror att de gör rätt i många avseenden.”

Men att på detta sätt tala öppet om fördelarna med att ekonomiskt kväva ett folk ses inte med blida ögon och är inte normen. Det vanliga är att använda mindre öppna – och mycket mer cyniska – sätt att stödja USAs ekonomiska krig mot Kuba. Som den spanska tidningen ABC, vars korrespondent i Mexico City skrev i en text med rubriken ”De mystiska resorna med Melba, det stora fartyger som förbinder diktaturerna Venezuela och Kuba med Mexiko”.

López Obradors regering ska enligt ABC ha begått synden att transportera ”en okänd last, inklusive 200 respiratorer, även om detta inte är första gången som Mexiko har delat flygplan och fartyg med den kubanska regimen”. ”Lasterna med humanitärt bistånd till det drabbade kubanska folket”, tillägger ABC, ”togs emot med hedersbetygelser i Havannas hamn”. Fartyget Melba, som av ABC beskrivs som ”socialkommunistiskt”, ”seglar omkring i Mexikanska golfen som om det vore den diskreta 1600-talspiraten Roca Brasiliano”.

För ABC är ett fartyg med respiratorer och humanitärt bistånd ett ”piratskepp”. ”Castros diktatur har i López Obrador den ledare som mest energiskt förklarar krig mot sanktionerna mot Kuba,” heter det. Faktum är att det verkar vara en oförlåtlig synd att hjälpa ett folk att kringgå en kriminell blockad som leder till brist på mediciner, respiratorer eller mat.

I ett försök att besudla detta stöd genomförde ABC sin egen ”undersökning” och fick tillgång till fartygets navigeringslogg, vilket bara bekräftar att USAs blockad inte bara är en belägring av Kuba, utan en extraterritoriell politik som innebär universella förbud och straff. I rapporten erkänner man att fartyget ”inte under några omständigheter får göra omlastningar och mellanlandningar på US-amerikanskt territorium”.

Men när ingenting alls hittas använder medier som ABC mysterier och misstankar som vapen. ”Lasten och dess användning fortsätter att vara ett mysterium som de mexikanska och kubanska regeringarna inte tycks villiga att klargöra.” Eftersom de ”200 respiratorerna (…) lämnar mycket för att nå upp kvar till det redan berömda fartygets kapacitet på tusen ton”.

Detta är ytterligare ett av de sätt på vilket ABC systematiskt försöker smutskasta inte bara Kuba utan även den nuvarande mexikanska regeringen, med mycket vältaliga rubriker: ”Spanska affärsmän varnar: Mexiko kommer att bli som Venezuela” eller ”Är det den mexikanska presidentens hustru som ligger bakom hans hat mot Spanien?”.

Som tidningen själv säger skickade López Obrador ett fartyg till Kuba med ”syrgasflaskor, ansiktsmasker och sprutor”, ett annat ”med livsmedel” och ett tredje med ”100 000 fat diesel” för att ”förse sjukhusen på ön med el”. Det var förra sommaren. Den allmänna varubristen på Kuba åtföljdes sedan av en kraftig topp i covid-19 och upploppen den 11 juli bröt ut. Från Miami och Washington såg man fram emot en total kollaps av Kubas hälsovårdssystem och slutet på själva revolutionen, på ”regimen” som de kallar den. Men så kom den mexikanska regeringen med sina ”piratfartyg” med humanitärt bistånd. Och det kommer inte att förlåtas så lätt.

De kommer heller inte att förlåta AMLOs ”oförskämda ord” till sin US-amerikanska kollega:
”Jag önskar att det inte fanns någon blockad. Eftersom den kränker de mänskliga rättigheterna är den en medeltida politik (…) Det är en folkmordspolitik (…) Fred mellan individer och mellan nationer betyder att respektera andras rättigheter.”

 

José Manzaneda, Cubainformación 220715 (Övers: Vaple)

México y sus barcos piratas con respiradores para Cuba