Mordvåg inför valet i Colombia 29 maj

"Mer poesi, mindre polis" säger demonstranten i det våldsdrabbade Colombia. Foto: Xinhua

Mordvåg inför valet i Colombia 29 maj

Gustavo Petro är idag den enda ledaren i landet som har den etiska, moraliska, intellektuella och politiska förmågan att leda förändringar som är av skriande vikt i Colombia.

Mannen som med stort mod och beslutsamhet sedan åratal fördömt landets maffia: knarkhandlarna, paramilitären, statens kriminella och korrupta politiker.

Petro avslöjade karusellen med uppgjorda anställningar och fick bröderna Moreno Rojas i fängelse, han fördömde de kriminella på Atlantkusten, han ryckte masken av Alvaro Uribe och dennes folkmord, han konfronterade narko-paramilitären med risk för sitt eget liv. Han är idag utsatt för en feg och illasinnad kampanj.

Därför är det nödvändigt med en nationell mobilisering till stöd för Petro för att avslöja den avskyvärda kampanjen som den makthavande maffian och dess tentakler i fängelserna för. En mobilisering som bör sluta med en jättemanifestation i Bogotá för att visa Uriberegimen som har regeringsmakten och dess maffior och dess sju kandidater (Gutiérrez, Fajardo, Hernández, Betancourt, Pérez, Rodríguez y Gómez) att colombianerna följer och stöder Petro.

Valkampanjen har under de senaste månaderna blivit som man kunnat förutse: ett smutsigt och brutalt krig.

Påskhelgen är över. Nu gäller kampanjen för Förändring (Cambio). Det är dags att agera och försvara folkets längtan. Det är enda sättet at försvara den folkliga segern. Den som högern, extremhögern och opportunisterna vill beröva oss.

Telesur 220417 och Alliance for Global Justice 220426 (redigerat och kortat)

Todo mi apoyo a Petro

 

Center-vänsterkandidaterna Petro (president) och Francia (vice-president) leder i opinionsmätningarna inför valet 29 maj. Foto: Prensa Latina

 

Viktigt val i Colombia i maj

Klämt mellan drömmar om fred och fruktan för krig, mellan hopp om demokrati och fruktan för förtryck, går snart Colombia till val. Resultatet av valet kommer att få stor betydelse oavsett vem som vinner.

Det finns en stor möjlighet att center-vänster kan segra och att en afro-colombiansk kvinna kan bli vice-president. Båda dessa faktorer skulle bli historiska.

Men Kongressvalen i mars kännetecknades av omfattande fusk och hela valkampanjen har karaktäriserats av politiska hot och överfall.

När Alliance for Global Justice var i Colombia vid de förra presidentvalet 2018 såg vi själva oegentligheter. Vi såg dödspatrullernas pamfletter med hot mot våra partners och vi hörde om ett ökat politiskt våld.

AFGJ återvänder till valet i maj för att hjälpa till så att valet blir så fritt som möjligt.

[Som valobservatör vid guvernörs- och borgmästarval i Colombia har också vi som publicerar dessa rader sett röstköp inför ögonen på polis som inte bryr sig. Korruptionen är utbredd, politiska poster ses som en investering som ska betala sig och motståndare till högern löper enorma risker.]

Alliance for Global Justice 220421(redigerat)

Avrättningar under påsken grumlar hoppet om fred i Colombia

Dödsskvadronerna tar inte ledigt under semestern. Alla som följt upp- och nedgångarna i Colombias krig och fred, förtryck och kamp, vet att just runt jul och nyår, och sedan vid påsken, är det ofta en brant uppgång i attackerna på sociala ledare, människorättsaktivister och före detta gerillakämpar.

Ofta hotar paramilitären sina mål under dessa tider och förvarar sin brutalitet med perversa påståenden om patriotism och moral. De försöker klä sin terrorism i en utstyrsel av plikt, tro, rättfärdighet och rent hyckleri.

Det finns ytterligare en anledning som motiverar dessa senaste avrättningar: val. Med en stor möjlighet att center-vänstern vinner presidentvalet 29 maj så har en topp nåtts i hot och våld mot oppositionens kampanj och deras anhängare.

Sorgligt nog har denna påskhelg inte varit något undantag. Mellan 8 april och dagens 25 april har minst 12 personer mördats i politiskt motiverade mord. Bland dem är sju sociala ledare och fem tidigare gerillasoldater.

James Patrick Jordan 220425