Nicaragua slänger ut OAS

Nicaraguas utrikesminister Denis Moncada. Foto: CCC Jairo Cajina

Nicaragua kastar ut OAS

Nicaraguas utrikesminister Denis Moncada Colindres tillkännagav i söndags att landet utvisar Organisationen för Amerikas Stater, OAS´. Samtidigt drar Nicaragua hem sina representanter i organisationen, Orlando Tardencilla, Iván Lara och Michael Campbell.

”Vi bekräftar vårt fördömande och vårt oåterkalleliga utträde inför detta olyckliga och lögnaktiga beteende och beroendet av yankee-imperialismens Utrikesdepartement. Vi meddelar också att från och med i dag är vi inte längre del av något av de bedrägliga mekanismerna för denna monstrositet, må de kalla sig Permanent Råd, må de kalla sig Kommissioner, må de kalla sig Amerikanskt Toppmöte”, sa Moncada.

”Vi kommer inte att ha någon som helst närvaro i detta djävulska påfund med det vilseledande namnet OAS, besudlat av förolämpningar, påhopp, kränkningar, olyckor och aggression som inte vid någon tidpunkt, på något sätt reflekterar de nationella värderingarna och intressena av värdighet, heder och segrar”.

Ministern sa också att organisationen inte kommer att ha några kontor i landet och att dess lokaler stängts.  Han framhöll att Nicaragua inte är någons koloni och inte heller underställd Kolonialministeriet [något som OAS kallas av många i Latinamerika, sedan Che Guevara myntade talesättet].

La Gente 220424

Republiken Nicaraguas Försonings- och nationella enhetsregering

Nicaragua expulsa a la OEA

OAS hotar

OAS´ generalsekreterare Luis Almagro togs tydligen på sängen av Nicaraguas beslut att säga ”Hejdå till USAs Ministerium för Koloniala Angelägenheter”, OAS.  Almagro säger att han inter erkänner Nicaraguas uttåg, utan hotar med åtgärder.

På detta svarar Evo Morales, Bolivias förre president (själv störtad i en kupp med OAS och Almagro som pådrivare): ”USA-agenten Luis Almagro hotar Nicaraguas folk som i värdighetens, den nationella säkerhetens och suveränitetens namn beslöt att stänga OAS’ kontor i Managua och kasta ut organisationens tjänstemän. Efter att ha konspirerat mot vår broder Daniel Ortega har denne (Almagro), Imperiets villige tjänare, ingen rätt att kräva någonting av Nicaragua”.  

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)