Mordvågen i Colombia eskalerar

Paula Rocero Rosero, 47. Hennes enda "brott" var hennes försvar av de som utsattes för den statliga terrorismens `Smutsiga Krig´ som intensifierats efter att FARC-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos undertecknade fredsavtalet i december 2016. Foto: Twitter @PGN_COL

Paula Rocero Rosero, 47, var advokat och människorättsledare i kommunen Samaniego i länet Nariño, Colombia. Igår ändades hennes liv när män på en motorcykel sköt ihjäl henne i närheten av hennes hem.

Den mördande offensiven mot allt som luktar politisk opposition eller försvar av arbetares fackliga, ekonomiska och sociala rättigheter möts i dagens Colombia av ett än värre `Smutsigt Krig´ än under det blodiga 1980-talet.

Den 47-åriga advokaten färdades i sin bild när hon blev prejad av två män på en motorcykel som öppnade eld mot henne och genomborrade hennes kropp med ett oräkneligt antal kulor.

Rosero hade mordhotats sedan 2016 för sitt försvar i Samaniego. Hon sökte därför om skydd för att undgå att mördas. Myndigheterna vägrade henne detta stöd med det fatala resultatet att denna människorättsaktivist mördades och blev en ny siffra i den iskalla statistiken över den statliga terrorismens offer i Colombia, den mest underordnade staten under USA i Latinamerika och Karibien.

Sedan fredsavtalet mellan FARC-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos har över 500 civila, folkliga- eller sociala ledare mördats. Över 140 demobiliserade gerillasoldater från FARC har gått samma öde till mötes.

Men de Amerikanska Staternas Organisation (OAS) är inte intresserad av det politiska folkmordet av opposition i Colombia, utan är fullt upptagen av den politiska konflikten mot Venezuela, Nicaragua och Kuba.

Dick Emanuelsson 190521