Några nyhetsnedslag i coronatider

Spaniens kung Felipe VI

Några nyhetsnedslag i coronatider:

Hylla landets ledare?

En tävling för skolelever i Kuba för att förhärliga landets president Miguel Diaz-Canel? Att barnen som vinner tävlingen får komma till Revolutionspalatset och att det visas på TV. Men släpp det. Det handlar inte om Kuba. Vet du vilket land vi talar om? Spanien. Vi syftar på tävlingen ”Vad är Kungen för dig?” (Qué es un Rey para ti?”) som hållits i 37 år i de spanska skolorna.

Medierna förhärligar kungahuset och håller en skyddande hand över den spanska monarkin och alla dess korruptionsskandaler, men det tar vi en annan dag.

Kuba och det smittade kryssningsfartyget

Det brittiska kryssningsfartyget MS Braemar, som nekades att angöra en rad hamnar i Karibien, då det hade fem coronasmittade personer ombord, släpptes bara in i Kuba. Ca 1 000 personer, de flesta britter, kunde tack vare det återvända med flyg hem. Passagerare och Storbritanniens regering tackade Kuba.

Kina, å sin sida, skickar donationer av hälsovårdsmaterial till stora delar av världen. Till exempel kom det till flygplatsen i Zaragoza, Spanien, en halv miljon skyddsmasker.

Medan Trumps regering försökte muta tyska vetenskapsmän, som arbetar med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset, att patentet skulle vara exklusivt för USA.

Det illustrerar världen vi lever i.

Presidentval i USA

En presidentkandidat i USA – Bernie Sanders – kallar sig för socialist och förespråkar ett allmänt sjukvårdssystem. Hans kampanj tog inte emot donationer från mångmiljonärer eller företag. Systemet aktiverade alla sina mekanismer av psykologisk krigföring mot honom. De stora bolagsmedierna utsatte honom för en hätsk politisk kampanj, till exempel för det positiva omdömen han gav för 40 år sedan om Kuba och Fidel Castro. Och medierna spred rädsla tills de lyckades att få honom att ge upp valkampen. Nu får medborgarna (de som har rösträtt) välja mellan Trump och Biden. Två män – samma politik. Så fungerar ”demokratin i USA”.

Venezuela eller Kuba? Nej – Colombia.

Amnesty International uppger att under de tre senaste åren har 482 människorättsföreträdare och 173 tidigare gerillamedlemmar mördats i Colombia. Dessutom har 32 000 människor tvingats lämna sina hem. Men eftersom detta inte händer i vare sig Kuba eller Venezuela så stannar rapporteringen vid sporadiska korta notiser från nyhetsbyråer och dessa publiceras inte i de stora medierna.

Fri konkurrens?

USA:s regering försvarar den ”fria konkurrensen”, men inte när deras konkurrenter vinner. Då föredrar USA statlig inblandning. Vita Huset har uppmanat sina allierade att inte auktorisera eller köpa kinesiska Huaweis 5G-teknologi. Det då – försäkrar man – det är ett ”hot” mot NATO. Och USA erbjuder sina militärbaser, dvs. statliga inrättningar, för att västliga företag ska prova USA:s 5G-teknologi som konkurrerar med kinesernas. ”Marknadens frihet”? Nej, det får bli en annan gång.

Skenattentat i Venezuela

Vilken märklig diktatur regeringen i Venezuela är! En man utförde ett ”attentat” mot högerns självutnämnde ”president” Juan Guaido. Den pistolbeväpnade mannen greps av landets polis. Guaido, denne märklige ”fredlige oppositionspolitiker” ägnar sig åt att organisera låtsade attentat mot sig själv. Den gripne erkände att han hyrts in av Guaidos gäng för 400 dollar. Ännu en akt i det pajaseri och den teater som regeringar som erkänt Guaido (inklusive Sveriges) inte vet hur de ska ta sig ur. Och medan landets myndigheter bekämpar coronaviruset ber Guaido och hans gäng om militärt ingripande från USA mot sitt eget land. Trump, å sin sida, har utfäst en belöning på 150 miljoner kronor på president Maduros huvud. Samtidigt har USA:s flotta skickats mot Venezuelas kust för att pressa regeringen. Och USA ser till att Venezuela inte beviljas några lån för att kunna bekämpa viruset.

Cubainformacion 200413 (nedkortat, redigerat och med utförliga källhänvisningar i originalet)

Cuba y EEUU frente al coronavirus: la estampa del mundo en que vivimos

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0