Nicaraguas väpnade opposition ”Los Zeta”: ”Hade vi bara finansiering och vapen, så. . . ”

Majoriteten av nicaraguanerna stöder Sandinistregeringen. Foto: Alejandra Gutierrez Assarsson

Under det andra kvartalet i år pågick våldsamma protester i Nicaragua i vad många anser var ett försök att med våld störta den folkvalda regeringen Daniel Ortega. Inte alla barrikader, de så kallade ´tranques´, upprätthölls med vapen. Men en majoritet var under vapenkontroll av en opposition som i många fall bestod av en blandning av politiska oppositionella men också kriminella element.

I den historiska sandinistbastionen Monimbo i staden Masaya, med 110 000 invånare i tätorten, upprättades nästan omedelbart flera barrikader som till slut praktiskt taget omringade polisstationen. Det var i slutet av april i år. I dialogen som leddes av Biskopsrådet mellan regeringen och den brokiga oppositionen handlade överenskommelsen om att poliserna skulle koncentreras på respektive polisstation. Oppositionen å sin sida skulle rasera det hundratal barrikader som den rest över hela Nicaragua. Regeringen höll sitt löfte medan oppositionen i stället byggde fler barrikader och i praktiken höll civilbefolkningen, som den i Masaya, som en gisslan. Polisen fick inte patrullera och upprätthålla lag och ordning. Brottsligheten exploderade när det var fritt fram med inlåsta poliser, omringade av de beväpnade gängen som byggde allt högre och större barrikader.

Den 1 juni cirkulerade ett manifest på de sociala nätverken: ”Upprop till Nicaraguas folk att förbereda den slutliga offensiven mot Ortegaregimen” (`Llamamiento al pueblo de Nicaragua a preparar la ofensiva final contra el orteguismo´), med emblemet ”MRS”, den så kallade ”sandinistiska förnyarrörelsen”, tryckt i uppropet. Oppositionen kände segervittring; ”Ganamos”, vi har vunnit, sa de trosvisst om att regeringen var på fallrepet. Och nu skulle oppositionen finslipa de sista detaljerna för att störta regeringen. Det handlade inte längre om en Dialog som bara Ortega hade uppfyllt. Det handlade heller inte om att komma överens om att flytta fram ett datum för presidentvalet:

“Vi är på det klara med att det inte finns någon annan lösning än Ortega och hans regerings avgång. Vi kan inte fortsätta vänta på mer! Till denna situation måste vi sätta en slutpunkt, som bara kan bli möjlig genom Nicaraguas organiserade folks ansträngningar i kampen för störtandet och nedmonteringen av Ortega-diktaturens apparat” [1], underströk manifestet.

Några av de terroristerna i Estelí (ovan) och Masaya (nedan). Det talas om att de var ”fredliga”, men fotona talar ett annat språk. I fotot längst ner sammanstrålar flera av dem med oppositionens förhandlare och språkrör.

Den frilansande USA-reportern Tim Rogers och den mexikanske reportern Jorge Ramos, som arbetar för Univision, reste till Costa Rica för att på plats intervjua ”Los Zetas de Monimbo”, en paramilitär väpnad grupp som var huvudaktörerna i staden Masayas barrikader. Gruppens medlemmar gick över gränsen till Costa Rica efter att de hade besegrats i Masaya när det organiserade sandinistfolket gick samman och nedgjorde barrikaderna som föll som korthus. För att undvika ställas inför rätta för de barbariska handlingar den utfört, valde de att gå över gränsen till Costa Rica. Varför de valt det kontroversiella namnet ”Zeta” får reportrarna egentligen inget riktigt svar på, bara att det inte har något att göra med den psykopatiska mördarkartellen ”Zetas” i Mexiko. Det är en grupp som till sin i början bestod av korrumperade avskedade mexikanska poliser. Tusentals mexikaner eller centralamerikanska immigranter har fallit offer för denna hatade grupp av professionella kriminella som ofta torterar och styckar sina offer. Men varför då döpa sin egen paramilitära grupp till ”Los Zetas de Monimbo”? Det får vi aldrig något svar på.

Existensen av denna och liknande paramilitära grupper i tjänst hos den opposition som utmålar sig själv som ”fredlig”, är i dag en känslig fråga. Kommentarerna i Tim Rogers Twitterkonto vittnar om en växande irritation bland egna inom oppositionen, i synnerhet bland de cirka 25 000 nicaraguaner som i likhet med Zetas har dragit till Costa Rica efter att kraften gått ur den USA-stödda oppositionen.

Men andra inom oppositionen finns kvar i Nicaragua och de får i dag stå till svars för de våldsamma aktionerna som utfördes mellan 18 april-juli. De som snabbt sjappade till Costa Rica är de som i många fall var de politiskt och organisatoriskt ansvariga för våldsamheterna. Manifestet och uppropet om att intensifiera upproret mot den valda regeringen bär MRS´ emblem och har exakt den politiska linjen som detta parti förespråkar och som kontrollerar en stor del av landets USA-finansierade NGO.

´El Burro´ är en av ledarna för ”Los Zetas” och med sin Reebokjacka med svart luva säger han: ”Vi attackerade aldrig, vi var bara förskansade”. Men det är milt sagt en grov lögn. Fyra medlemmar i den nicaraguanska ”Los Zetas de Monimbo” som terroriserade människorna i Masaya där poliser till och med översköljdes av bensin som tändes på.

                            

Faksimil av Tim Rogers Twitterkonto.

 

Den 14 juli, kidnappades och torterades polislöjtnanten Gabriel de Jesús Vado Ruiz. Den 15 juli förflyttades han till en annan barrikad där han sköts ihjäl av terroristerna som krönte sitt makabra verk genom att överösa Vados kropp med bensin som antändes mitt i gatan. Terroristernas egna publicerade bilder och videos och andra beslagtagna bevis vänds nu mot de anklagade. På ett av fotografierna syns de tillsammans med Lester Aleman, Victor Cuadras, Yubrank Suazo och Jean Carlos Lopez, de tongivande språkrören bland oppositionen. Även oppositionens egen biskop, Silvio Baez, deklarerade öppet sitt stöd för oppositionen och reste till Masaya för att fungera som en slags ”andlig sköld” när folket hade fått nog av terrorn och beslutat sig att krossa det en gång för alla. Biskopen avslöjades nyligen för att vara en bricka i kuppförsöket [2].

För kupptrogna medier som La Prensa har det blivit allt svårare att försöka förklara och försvara terrorn som iscensattes det andra kvartalet i år. Det är samma politiska redigering vi ofta ser i den latinamerikanska- och USA-administrationens konspirationsteorier om att ”Kuba och Venezuela ligger bakom allt djävulskap i världen”.

Den 19 oktober gjorde La Prensa ett försök att förvandla terrorister till offer och vice versa. I artikeln [3]: “Monimboseños en Costa Rica aseguran que cubanos estaban entre los paramilitares que reprimieron a la población”, invånare i Monimbo försäkrar att kubaner fanns bland paramilitärer (som den frivilliga polisen kallas av oppositionen) som attackerade befolkningen. I intervjun av Tim Rogers med ´El Burro´ påstår han att han även sköt ihjäl en kuban i Masaya, samt två kubaner till, som La Prensa påstod hade infiltrerat i regionen genom att ha köpt en lantgård. ”Zeta-milisen” dödade dem också. Inga namn eller källor redovisas. Så förvandlar oppositionstidningen La Prensa de niacaraguanska paramilitärernas terror i Masaya till ett försvar mot kubanska paramilitärer som påstås ingå i den frivilliga polisstyrkan (på bilden) som återställde freden i Masaya.

Intervjun är intressant för den avslöjar att ”Zetas” i Masaya hade aktivt stöd av en USA-medborgare som levererade pengar, vapen, ammunition och mat till terroristerna. Hennes alias är ´La Patrona´, Bossen: ”I början litade de inte på mig. Men jag gav dem pengar, vapen, ammunition och mat. Jag blev en slags mor för dem”, säger hon gullesött. Hon försäkrar Tim Rogers/Jorge Ramos att hon tog pengarna ur egen ficka.

´El Burro´ å sin sida försäkrar USA-journalisterna att Zeta-gänget inte var ute efter att genomföra en statskupp. ”Det skulle bara medföra mer misär”, intygar han.

”Men vill ni inte få bort honom (Daniel Ortega) från makten?”, frågar Tim Rogers.

”Jovisst.”

”Men betyder inte det en statskupp?”

”Inte för mig, för vi gjorde det inte (d.v.s. skjuta folk) som ett självändamål utan mot orättvisan och för att folket mördas. Att försvara sig mot armé, polis eller paramilitärer är inte terrorism, för mig.”

”Varför är de då i Costa Rica och inte i Nicaragua?”

”För att överleva. Men hade vi finansiering och vapen är det ingen som tvekar två gånger, vi reser tillbaka!”

”El Fantasma”, spöket, är en annan Zeta-man. Han säger att han känner sig övervakad, att det finns infiltration av Ortegas spioner, som om han befann sig i Nicaragua. ”Jag bönfaller er att ni hjälper oss”, är Spökets vädjan.

Offer som överlevt den paramilitära gruppen Zetas terror i Masaya, bilder som nästan aldrig publiceras i den korporativa pressen. I stället talas det om ”Ortegadiktaturens brott mot de mänskliga rättigheterna”.

Contras-ledare: ”Please Trump, vi behöver vapen”. I videon som Tim Rogers och Ramos publicerade för några veckor sedan framträder också en ´Contrasledare´ från 1980-talet, då USA skapade, finansierade, tränade och beväpnade cirka 25 000 nicaraguaner som kom att utgöra den kontrarevolutionära legoknektsgruppen ”Los Contras”. De gjorde sig omtalade för sin bestialiska grymhet, i stil med de colombianska paramilitärerna. Sammanlagt dödades cirka 50 000 civila av dessa betalda mördare. ´El Culebra´, ormen, är tillbaka i samma spår och han vädjar till USA: ”USA:s regering, president Donald Trump! Please, vi behöver vapen! Om ni vill hjälpa oss, hittar ni oss i Costa Rica. Jag är kommendant Culebra från ´las Contras´.”

I sitt manifest om uppror satte konspiratörerna flera datum för inledandet av den slutliga offensiven mot regeringen Ortega: ”Nästa fas börjar senast den 15 juni, den dag då medlingskommissionens (läs Biskoprådet) tidsfrist för den Nationella Dialogen upphör och förväntningarna på denna väg slutar. Då inleds fördjupningen av den aktiva nationella protesten”, skrev författarna som undertecknade uppropet i namn av ”Comités de Resistencia Ciudadana”, Medborgarnas Motståndskommittéer.

Helt i enlighet med USA:s Gene Sharps statskuppsmanual i fem punkter, fastställde denna kommitté de kommande uppgifterna för sina grupper runt om i landet. Det handlade om ett totalt paralyserande av transportsektorn, skapa ”Brigader av folkligt självförsvar”, vilket kan jämställas med ”Los Zeta de Monimbo”, det vill säga en paramilitär beväpning av oppositionen för att kunna slå ut landets polis och militär men också sandinisternas erfarna militanter. Uppropet stakar också ut vägen för att skapa en ”Provisorisk Patriotisk Regeringsjunta”.

Offer för den paramilitära oppositionens terror i samhället Morrito där fyra poliser och en lågstadielärare mördades av terroristerna medan fem kommunalarbetare och tolv poliser skottskadades av terroristerna.

Steg för steg skulle striden mot regeringen intensifieras: ”Slutfasen, om den inte har uppnåtts tidigare, avslutas med en Nationell Marsch från alla delar av landet mot El Carmen (där president och FSLN:s säte finns) och det definitiva inrättandet av den Provisoriska Patriotiska Regeringsjuntan. Det schemalagda datumet kommer att vara den 27 juni. Och i stället för en taktisk reträtt kommer den vara den slutgiltiga offensiven mot Ortegadiktaturen”. Nu blev det i stället en rejäl reträtt och oppositionen har inte hämtat sig från nederlaget i juli och de interna stridigheterna har blommat ut.

En efter en har de gripits, de som mördat, torterat, kidnappat, stulit eller skjutit. I varje rättsstat ska förövare ställas inför rätta med alla de rättigheter de som åtalade har rätt till. Bevis ska framläggas som klart visar att de som är anklagade också ska kunna försvara sig. Men trots bevis, otaliga vittnesmål, bland annat foton, videofilmer över hur terroristernas offer torterades, trots det går oppositionen ut internationellt med att framställa de gripna som försvarslösa offer i en diktatur.

Som Rafael Agustín Sequeira, alias “El Payo” och hans kamrat Washington Alexander Martínez. De ställdes inför rätta i torsdags anklagade för mord. De två anklagas för att ha skjutit ihjäl fyra poliser och skottskadat 12 andra den 12 juli i Morrito, i länet Chontales, en händelse som skakade landet. Samma dag mördade de lågstadieläraren Marvin Ugarte och skottskadade fem anställda på kommunalhuset. Åklagaren har ett 20-tal vittnen som pekar ut förövarna. Det är samme Washington Martinez som deltog i kidnappningen, tortyren och antändandet av polislöjtnanten Gabriel de Jesús Vado Ruiz i Masaya och hans arbetskamrat Rodrigo Alfredo Barrios Flores, som kidnappades, torterades och blev bestulen på alla sina ägodelar.

Washington Martinez fotograferades i sällskap med oppositionens officiella språkrör som Lester Alemán, Victor Cuadra (som besökte dödsskvadronspartiet Arena i El Salvador den 2 juli, ansvarig för mordet på Monseñor Romero), Jean Carlos Lopez, Yubrank Suazo, Santiago Fajardo, med flera.

Ovanstående bekräftar sandinisternas påstående om att oppositionen aldrig hade en tanke eller intresse av att förändra förslaget till en ny socialförsäkrings- och pensionsreform, det förslag och beslut som formellt utlöste protesterna den 18 april i år. Det verkliga målet var att störta regeringen. För det målet hade den förberett sig sedan 2011 med finansiering från USA, menar USA-reportern Max Blumenthal.

Oppositionens påstående om att det handlade om en ”spontan fredlig rörelse av studenter” kanske fick genomslag i Nicaragua de två första veckorna och längre i utlandet, samt naturligtvis hos den internationella högern. Men även, ironiskt nog, hos en strömning av den internationella vänstern. Den strömningen hyser en personlig besatthet mot presidentparet Ortega-Murillo, men när man frågar dem: ”Bortsett Ortega-Murillo, hur värderar du den sociala och ekonomiska utvecklingen i Nicaragua under sandinistregeringarnas elva år vid makten (januari 2007-april 2018)”? De flesta seriösa ser positivt på de elva åren, vilket har visat sig i valresultaten.

Även om det råder lugn på ytan i landet och det mesta av samhällslivet har återgått till det normala, existerar en opposition som likt den venezuelanska bara ser en ”humanitär intervention” av USA som den enda lösningen. Och med dagens Trump i Vita Huset är det ett farligt perspektiv vi ser. Oppositionskanalen ”100 % Noticias”´ ägare Miguel Mora riktade just denna vädjan till USA-reportern Max Blumenthal. Denne hade infiltrerat oppositionen i juni-juli och sammanstrålade med Mora som bad Blumenthal ta med sig budskapet till Trump om att oppositionen vill ha en intervention av Nicaragua i stil med USA:s invasion av Panama i december 1989.

NOTER:

[1]. Llamamiento al pueblo de Nicaragua a preparar la ofensiva final contra el orteguismo

https://es.scribd.com/document/392546632/Llamamiento-a-Ofensiva-Final-Definitivo

[2]. En Evidencia: Silvio Báez infraganti en planes golpistas y criminales contra el pueblo de Nicaragua

https://youtu.be/O53-9OR98jc

Nicaraguas opposition fraterniserar med monseñor Romeros bödlar

https://nicasvedickema.blogspot.com/2018/10/nicaraguas-opposition-fraterniserar-med.html

[3] “Monimboseños en Costa Rica aseguran que cubanos estaban entre los paramilitares que reprimieron a la población”

Dick Emanuelsson 181109