Nya pengar från USA till undergrävande verksamhet

Diplomati eller inblandning?

USA:s ambassad i Havanna planerar att ge nya stipendier till NGO:er, institutioner och individer som kan stärka det kubanska civilsamhällets ”professionella band” med USA. Mottagarna får inte ha någon koppling till den kubanska staten eller dess organisationer och institutioner.

Ambassaden slår fast: ”Ambassaden har särskilt intresse av projekt som belyser demokratiska värden och ökad tillgång till information, som gynnar missgynnade befolkningsgrupper, som främjar entreprenörskap och utbyte av idéer med en stark koppling till USA och ökad förståelse av USA:s politik.” Ambassaden förbehåller sig rätten att ge mer pengar till en sökande än vad denne begär, beroende på vad ambassaden anser bäst tjänar USA:s regerings intressen.

Ansökningarna ska vara inne före 30 juli och ambassaden ger pengarna, minst 10 000 dollar för varje beviljat anslag, som en del av USA:s UD:s diplomatiprogram. Kubanska myndigheter motsätter sig programmen och säger att de är en inblandning i landets interna affärer. Det handlar inte om diplomati, enligt dem.

Den totala summan avslöjas inte, inte heller hur många sökande som kan komma ifråga.

Cuba Money Project 200201 (nedkortat)

Public diplomacy or interference?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0