Nya sanktioner för att hindra olja från Venezuela att nå Kuba

New York Times rapporterar att Trumpadministrationens senast knippe åtgärder av ekonomiska sanktioner mot Venezuela denna gången riktar in sig på oljefrakter mellan Venezuela och Kuba. Trump har intensifierat sin kritik av Kuba med argumentet att det stöttar Venezuelas president Nicolas Maduro.

USA:s vicepresident Mike Pence tillkännagav förra veckan att USA ska införa sanktioner mot 34 fartyg som ägs eller drivs av Venezuelas oljebolag PDVSA. Men också mot två internationella företag som transporterar råolja till Kuba. Enligt administrationen är syftet med sanktionerna att ”framtvinga en omprövning av relationerna mellan Venezuela och Kuba”, som tillsammans med Kina och Ryssland försvarat Maduro-regeringen.

Som ett svar på de nya sanktionerna sade Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza att landet kommer att ”fullfölja sina åtaganden” gentemot Kuba, trots USA:s sanktioner. Men han avslöjade inte ”strategin” som Venezuela skulle använda för att säkra transporterna till ön. Kubas president Miguel Díaz -Canel kallade sanktionerna för ”en extraterritoriell handling, inblandning och imperiets arrogans”. Enligt Washington Post skickade Venezuela en gång i tiden upp till 100 000 fat olja per dat, men den siffran har gått ner till 50 000 fat.

I onsdags, efter att sanktionerna införts, skeppade Venezuela 1 miljon fat till Kuba enligt Reuters. Det gjordes med två fartyg som enligt uppgift inte var bland de 34 som utsätts för sanktioner.

Cuba Central Team, 190412