Det är inte Venezuela utan de lögnaktiga medierna som behöver en intervention

Vi får ständigt höra nyheter om att det saknas mediciner i Venezuela. Felet, säger man, är regeringen Maduro. Men rapporten från Centrat för Politisk och Ekonomisk Forskning, en oberoende stiftelse med stor prestige i USA, visar att sanktionerna mot Venezuela orsakat fler än 40 000 personers död, den rapporten censureras fullständigt i medierna.

Vi får inga nyheter om de internationella bankernas blockad mot Venezuelas import. Något som direkt påverkar tillgången till mediciner.

I måndags dog ett 7-årigt barn i Venezuela. Denne väntade på en benmärgstransplantation i Italien. Anledningen till att han dog:  avtalet mellan Venezuela och Italien för benmärgstransplantationer har brutits. Det på grund av att det är omöjligt att genomföra betalningar från PDVSA, som tidigare betalat behandlingarna.

Inte heller får vi höra om stölden av venezolanska tillgångar: 30 miljarder dollar. Kostnaden av sanktionerna uppgår till 350 miljarder dollar enligt landets regering. Men för medierna beror alla problemen på den ”chavistiska regeringens usla agerande”.

Att Nicolas Maduro avbröt ett möte med en journalist från Univision utlöste en stormvåg av fördömanden från internationella medier. Samma medier som rättfärdigade och applåderade när Spaniens utrikesminister avbröt en tysk journalist som insisterade på att fråga om de katalanska politiska fångarna.

[Katalanska] fångar ska försvinna från synfältet. Valmyndigheten i Barcelona har förbjudit katalanska TV-stationen TV3 att använda termer som ”politiska fångar”, ”exil” eller ”domar för förtrycket”.

Vi har fått läsa väldigt lite om Gabriel Hernandez, den första journalisten som mördades i Honduras i år. [Den senaste av de 77 som mördats under senare år] Och inget alls om William Becerra, reporter slagen av polis när han bevakade bondeprotester nyligen i Colombia. Häktandet i Marocko av den västsahariska journalisten Nazha El Khalidi finns inte i medierna. Men häktandet av en journalist från spanska ABC i Kuba under några timmar, eller av en spansk journalist utan ackreditering i Venezuela, skapade ett hundratal artiklar.

Fler än tusen personer anhölls i London nyligen i manifestationerna mot klimatförändringarna. I Frankrike har nära 10 000 gripits sedan de Gula Västarna började sina protester. Enbart i Paris greps ca 200 under 1a maj. Regeringarna lastas av medierna inte för det, men i Venezuela är det ”regimen” som ”utövar brutal repression”.

Sergio Moro, domaren som utan bevis dömde expresident Lula da Silva i Brasilien, är idag ny justitieminister i landet. Men det är i Venezuela, säger medierna, där maktdelningen inte fungerar.

Har någon i de stora medierna kunnat läsa om den senaste enorma strejken i Indien, där 150 miljoner människor deltog? Eller om samlingen som Vänsterfronten i Indien, i vilken marxistiska partier ingår, hade, med fler en än miljon deltagare? Inte? Det är uppenbart. Det behövs en internationell intervention mot denna lögnaktiga och selektiva press.

Cubainformacion 190514 (med fullständiga källhänvisningar i originalet)

Venezuela: urge una intervención… en este modelo de prensa mentiroso y selectivo