”Vi kan inte dra tillbaka några trupper som inte finns”

Kubas Väpnade trupper, las FAR
Kuba har ett starkt försvar. Det finns i Kuba, inte Venezuela. Foto: Estudios Revolución

USA har hittills misslyckats med att störta regeringen i Venezuela. Nu skylls Kuba för misslyckandet och USA hotar med ”total och fullständig blockad”

 

”Om de kubanska trupperna och miliserna inte omedelbart upphör med sina militära operationer med syfte att orsaka död och förstörelse i Venezuela, kommer en total och fullständig blockad införas, parat med sanktioner på absolut högsta nivå. Förhoppningsvis återvänder alla kubanska soldater till sin ö utan dröjsmål!” Detta twittrade Trump.

Kubanska myndigheter svarade att de inte kan tillmötesgå Trumps krav eftersom ”det finns inga kubanska trupper i Venezuela, därför kan de inte kallas hem.” Kuba upprepar: ”Det finns inga kubanska säkerhetstrupper i Venezuela. Kuba deltar inte med trupp eller personal i militära- eller säkerhetsoperationer i Venezuela.” Och betonade: ”Det går inte att dra tillbaka trupper som inte finns.” Trumps deklarationer betecknades som ”respektlösa och grymma” på grund av sanktionernas effekter på det kubanska folket.

Trump tycks ha glömt att Kuba i 60 år stått emot USA:s ensidiga aktioner, ”historiens mest omfattande, sofistikerade och långvariga”.

Den kubanska taleskvinnan påminde om att den överväldigande majoriteten av världens länder 27 år i rad har fördömt blockaden i FN. Diplomaten kritiserade eskaleringen av ”anklagelser, förfalskningar och lögner om samarbetet mellan Venezuela och Kuba” från USA:s sida.

Påståendet att Kuba skulle ha trupper i Venezuela (USA har nämnt allt mellan 2 000 och över 20 000 kubanska soldater) har inte fått stöd i ett enda bevis, utan påståendena kommer från de mest reaktionära politikerna i den nuvarande USA-administrationen som John Bolton och senator Marco Rubio. Kuba karaktäriserade Bolton som en ”patologisk lögnare” och påminde om att han är känd för att ljuga. Det gäller massförstörelsevapen i Irak. Senare påstod han att Kuba utvecklade biologiska vapen, också det utan några som helst bevis. ”En sådan person borde inte för ha en hög politisk post”, ansåg kubanskan. Hon hävdade att den verkliga orsaken till USA:s anklagelser mot Kuba är för att ”dölja misslyckandet i aggressionen mot Venezuela under de senaste åren”.

”Lögnpolitiken vill dölja det reella stöd som finns i Venezuela till landets regering och den bolivarianska revolutionen, liksom bristen på stöd till den självutnämnde presidenten, vald av USA”. Det är också bekvämt för USA att hitta en förevändning för att rättfärdiga nya fientliga aktioner mot Kuba. ”USA känner mycket väl till att det inte är sant” att Kuba har trupp i Venezuela. Däremot finns det fler än 20 000 kubaner som främst arbetar inom hälsovården. Majoriteten är kvinnor. Kubanerna är där i enlighet med samarbetsavtal mellan de båda länderna, som inte bryter mot några internationella lagar.

[Vi kan också påminna om förre CIA-chefen och nuvarande utrikesminister Pompeo på ett möte nyligen, till applåder och skratt, berättade att CIA ”stjäl, luras och ljuger”.]

Liberación 190510